Macierz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rafal_Apr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 19 maja 2013, o 10:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 4 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: Rafal_Apr »

Witam,

otóż rozważałem tak hipotetycznie na podstawie jednego zadanka przekształcenie liniowe będące rzutem prostokątnym punktu na pewną płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi : Ax +By+Cz=0}\) Równanie płaszczyzny dobrałem tak aby przechodziła przez punkt (0,0,0) co jest niezbędne aby w ogóle mówić o przekształceniu. Wyznaczyłem macierz tego przekształcenia: \(\displaystyle{ A_L=\left[\begin{array}{ccc}{1- \frac{A^2}{D}}&{ \frac{-AB}{D}}&{ \frac{-AC}{D} }\\{\frac{-AB}{D}}&{{1- \frac{B^2}{D}}}&{ \frac{-BC}{D}} \\{ \frac{-AC}{D} }&{ \frac{-BC}{D}}&{1- \frac{C^2}{D}}\end{array}\right]}\); gdzie \(\displaystyle{ D=A^2 + B^2 + C^2}\)

Jak widać, macierz tego przekształcenia jest symetryczna, ma to jakąś interpretację czy po prostu tak wyszło?

Pozdrawiam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: Kartezjusz »

O tej sytuacji ... ode15.html

Policz wartości własne.
Balduran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 13 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: Balduran »

Operatory rzutowe są samosprzężone (dlaczego?) a macierz operatora samosprzężonego jest symetryczna.
Rafal_Apr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 19 maja 2013, o 10:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 4 razy

Macierz przekształcenia liniowego

Post autor: Rafal_Apr »

Wartość własna jest tylko jedna (chociaż wielomian charakterystyczny jest stopnia 3) i wynosi ona \(\displaystyle{ \lambda_1 =1}\)
Wektory własne to zbiór wszystkich wektorów leżących na tej płaszczyźnie. Do tego doszedłem, więc to by było na tyle, chociaż pojęcia operatora symetrycznego nie rozumiem.
ODPOWIEDZ