Współrzędne wielomianu w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
btanreb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Współrzędne wielomianu w bazie

Post autor: btanreb »

Mam takie wielomiany:
\(\displaystyle{ W_{1} = 1 + x\\
\\
W _{2} = 2 + x ^{2}\\
\\
W _{3} = 1 + 2x + 3x ^{2}}\)


muszę znaleźć współrzędne wielomianu \(\displaystyle{ W = 1 + x + x ^{2}}\) w bazie \(\displaystyle{ < W _{1}, W _{2}, W _{3} >}\)
może mi ktoś pomóc?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 18:58 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Balduran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 13 razy

Współrzędne wielomianu w bazie

Post autor: Balduran »

Wystarczy zapisać, że \(\displaystyle{ W=\alpha W_1 + \beta W_2 + \gamma W_3}\) i rozwiązać równanie na współczynniki \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\).
A na przyszłość między znakami tex umieszczaj tylko równania i symbole matematyczne, a sam tekst normalnie.
ODPOWIEDZ