Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób napisać równanie kwadratowe o współczynnikach rzeczywistych, którego pierwiastkiem jest liczba zespolona \(\displaystyle{ z = \frac{\sqrt{3} + i}{(1 + i)^{2}}}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Jeśli to jedyny pierwiastek, to zapisz to równanie w postaci iloczynowej :
\(\displaystyle{ \left( z-z_{0}\right)^{2} = 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ z_{0}}\) to pierwiastek, który napisałeś w swoim poście. Teraz wystarczy podnieść do potęgi, poupraszczać i gotowe.
\(\displaystyle{ \left( z-z_{0}\right)^{2} = 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ z_{0}}\) to pierwiastek, który napisałeś w swoim poście. Teraz wystarczy podnieść do potęgi, poupraszczać i gotowe.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
cosinus90, szukamy wielomianu rzeczywistego.
btanreb, wyznacz w pierwszej kolejności tę liczbę w postaci \(\displaystyle{ x_1=a+bi}\). Potem skorzystaj z tego, że sprzężenie \(\displaystyle{ x_2}\) również jest pierwiastkiem. Na końcu klasyczny wzorek \(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)}\).
btanreb, wyznacz w pierwszej kolejności tę liczbę w postaci \(\displaystyle{ x_1=a+bi}\). Potem skorzystaj z tego, że sprzężenie \(\displaystyle{ x_2}\) również jest pierwiastkiem. Na końcu klasyczny wzorek \(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Ok, a w jaki sposób wyznaczyć \(\displaystyle{ x_1}\)?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 13:52 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Mógłby mi ktoś to rozwiązać, żebym zobaczył schemat rozwiązywania?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+1 }{(1+i)^{2}}= \frac{( \sqrt{3}+1)(1-i)^{2} }{2}}\) z pomnożenia przez sprzężenie licznika i mianownika. Wymnażając powinieneś otrzymać\(\displaystyle{ z_{0}=a+bi}\)
Nasz wielomian to \(\displaystyle{ (z-z_{0})(z-\overline{z_{0}})}\)
Nasz wielomian to \(\displaystyle{ (z-z_{0})(z-\overline{z_{0}})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lut 2014, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + 1)(1 + 2i + i^{2}) = \sqrt{3} + 2\sqrt{3}i + \sqrt{3}i^{2} + 1 + 2i + i^{2} = \sqrt{3} + 2 \sqrt{3}i + \sqrt{3}i^{2} + 2i = \sqrt{3}(1 + 2i + i^{2}) + 2i = 2\sqrt{3}i + 2i}\)
dzielę to jeszcze przez mianownik = 2, więc otrzymam: \(\displaystyle{ \sqrt{3}i + i}\)
coś jest nie tak, bo nie otrzymałem \(\displaystyle{ z_{0} = a + bi}\)
dzielę to jeszcze przez mianownik = 2, więc otrzymam: \(\displaystyle{ \sqrt{3}i + i}\)
coś jest nie tak, bo nie otrzymałem \(\displaystyle{ z_{0} = a + bi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Wyjmij \(\displaystyle{ i}\)przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie kwadratowe, którego pierwiastkiem jest liczba zesp.
Trochę błedów w przepisywaniu i rachunkach wam się wkradło:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+i }{(1+i)^{2}}= \frac{( \sqrt{3}+i)(1-i)^{2} }{4}=\frac{ \sqrt{3}+i }{4}(1-2i+i^2)}=2i\frac{ \sqrt{3}+i }{4}=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}+i }{(1+i)^{2}}= \frac{( \sqrt{3}+i)(1-i)^{2} }{4}=\frac{ \sqrt{3}+i }{4}(1-2i+i^2)}=2i\frac{ \sqrt{3}+i }{4}=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)