Jaką powierzchnię stopnia drugiego przedstawia równanie?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Jaką powierzchnię stopnia drugiego przedstawia równanie?

Post autor: aGabi94 »

Jak w temacie.Z postaci formy kwadratowej \(\displaystyle{ g(x,y,z)=x^2+4xy-8xz-2y^2-4yz+z^2-1=0}\)
przeszłam do kanonicznej i otrzymałam coś takiego :
\(\displaystyle{ -3(x')^2-3(y')^2+6(z')^2 =1}\)
Jaką powierzchnię stopnia drugiego przedstawia to równanie?
Z góry dziekuję za pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jaką powierzchnię stopnia drugiego przedstawia równanie?

Post autor: a4karo »

Hiperboloida dwupowłokowa. Ale to można było sobie prosto wyguglać, nieprawda?
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Jaką powierzchnię stopnia drugiego przedstawia równanie?

Post autor: aGabi94 »

No tak, dziękuję.
ODPOWIEDZ