baza przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adrianka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 kwie 2014, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bytom
Podziękował: 6 razy

baza przestrzeni

Post autor: adrianka2 »

wektor \(\displaystyle{ v}\) ma w przestrzeni generowanej przez bazę \(\displaystyle{ \left\{ (1,1,2,0),(0,1,0,1),(1,1,1,2)\right\}}\) współrzędne \(\displaystyle{ \left[ 2,2,2\right]}\). Jaki to wektor? jak to policzyć?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

baza przestrzeni

Post autor: Kartezjusz »

Co to są wspołrzędne wektora w bazie?. Skorzystaj z definicji.
adrianka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 kwie 2014, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bytom
Podziękował: 6 razy

baza przestrzeni

Post autor: adrianka2 »

Czyli będzie \(\displaystyle{ 2 \cdot (1,1,2,0)+2 \cdot (0,1,0,1)+2 \cdot (1,1,1,2)=\left( 4,6,6,6\right)}\) ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

baza przestrzeni

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie. Skąd ta panika ? Czemu ludzie myślą ,że umieją mniej niż w rzeczywistości.
ODPOWIEDZ