znajdź wartość punktu dla izometrii

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

Hej mam ogromny problem z zadaniem z izometrii. Prosiłbym o pomoc przy zadaniu najchętniej pokazanie krok po kroku jak je zrobić bo nie potrafię żadnego z zadan takich ruszyć. Mam dana prosta \(\displaystyle{ K=af((1,1,0)(0,1,1)}\)oraz punkt \(\displaystyle{ p= (1,0,0)}\)Dla każdej izometrii takiej ze \(\displaystyle{ g (p)=p}\)oraz \(\displaystyle{ g(K)=K}\) znaleźć \(\displaystyle{ g (3,1,1)}\)
Pierwsza myśl to ze izometria może być identycznoscia ale jest ich wiele pewnie ale ja nie wiem jak szukać.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Kartezjusz »

Zauważmy,że \(\displaystyle{ f((0,0,0))=((0,0,0))}\)
Istotnie: To jest izometria, więc odległość od punktu \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) musi zostać niezmieniona,czyli zero. Teraz nietrudno pokazać,że to jest identyczność.
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

Ale skąd wiemy ze f (0,0,0)=(0,0,0) ? I czy tych izometrii nie będzie więcej ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Kartezjusz »

Załóż, że jest inaczej. \(\displaystyle{ f(0,0,0)=(k,l,m) ; klm \noteq 0}\). Jaka jest odległość punktu \(\displaystyle{ (0,0,0)}\)od argumentu, a jaka od punktu\(\displaystyle{ (k,l,m)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: a4karo »

Zastanów sie najpierw jakie sa izometrie przestrzeni. które przeprowadzaja prosta \(\displaystyle{ K}\) w siebie. Potem sprawdź, które z nich nie ruszaja punktu \(\displaystyle{ p}\).
Na początek nie rób zadnych obliczeń - po prostu uruchom wyobraźnię.

Uwaga, że \(\displaystyle{ f(0,0,0)=(0,0,0)}\) nie jest słuszna.
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

Myślę że identycznosc na pewno. Potem może coś w stylu \(\displaystyle{ f(x, y, z)=liczba*(x, y, z)}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Kartezjusz »

Tylko czy to izometria,a inne przekształcenia?
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

No jest równowartościowe i na i chyba zachowuje iloczyn skalarny. Ale na inne pomysłu nie mam. Przesunięcie o wektor ? Tylko tak wzdłuż może prostej ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Kartezjusz »

to podaj mi odległość zera i punktu niezerowego przy \(\displaystyle{ a \noteq 0}\)
Tak, też mi się tak zdaje, masz zachowany punkt.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: a4karo »

Wiecej wyobrażni: lustra, obroty, odbicia, przesunięcia...
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

Napisalem o przesunięciu wyobraźnia na galu rzecz przydatna, mi póki tej przestrzennej minimalnie brakuje.
Przesunięcie nie jest chyba tym co szukamy, bo wtedy punkt p zmieniłby współrzędne.
Za to obrót i identyczność wygląda bardzo obiecująco
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Kartezjusz »

Co zachowuje prostą i punkt.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: norwimaj »

Niech \(\displaystyle{ p'}\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(\displaystyle{ p}\) na prostą \(\displaystyle{ K}\). Czemu może się równać \(\displaystyle{ g(p')}\)?
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: Nihilius »

no przy założeniu że identyczność \(\displaystyle{ p'}\) obrót to już się zmienić może ?
Ehh jestem beznadziejny w zadaniach z geometrii :/
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

znajdź wartość punktu dla izometrii

Post autor: norwimaj »

Nihilius pisze:no przy założeniu że identyczność \(\displaystyle{ p'}\) obrót to już się zmienić może ?
A czy Ty już masz udowodnione, że to może być tylko identyczność albo obrót? Bo szczerze powiedziawszy, widzę też inne możliwości.

Skoro \(\displaystyle{ g}\) zachowuje prostą \(\displaystyle{ K}\), to oczywiście \(\displaystyle{ g(p')\in K}\). A ponadto skoro \(\displaystyle{ g}\) jest izometrią, to \(\displaystyle{ d(p,p')= d(g(p),g(p'))= d(p,g(p'))}\). Zatem gdzie może być ten punkt \(\displaystyle{ g(p')}\)?
ODPOWIEDZ