Dla jakich wartości układ jest oznaczony

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Dla jakich wartości układ jest oznaczony

Post autor: Peter Zof »

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ h}\) i \(\displaystyle{ k}\) układ jest oznaczony?

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_{1}-x_{2}=h \\ -6x_{1}+3x_{2}=k \end{cases}}\)

Dodałem trzy razy pierwsze równanie do drugiego i wyszło mi:

\(\displaystyle{ k=-3h}\)

Jednak nie mam odpowiedzi i nie wiem czy jest to poprawny wynik
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Dla jakich wartości układ jest oznaczony

Post autor: kerajs »

Układ jest oznaczony (liniowo niezależny) gdy ma dokładnie 1 rozwiązanie, Twój układ oznaczonym nigdy nie będzie.
Ty podałeś warunek na układ nieoznaczony (liniowo zależny), czyli taki który ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Gdy \(\displaystyle{ k\neq -3h}\) to masz układ sprzeczny.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dla jakich wartości układ jest oznaczony

Post autor: rtuszyns »

Peter Zof pisze:Dla jakich wartości \(\displaystyle{ h}\) i \(\displaystyle{ k}\) układ jest oznaczony?

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_{1}-x_{2}=h \\ -6x_{1}+3x_{2}=k \end{cases}}\)

Dodałem trzy razy pierwsze równanie do drugiego i wyszło mi:

\(\displaystyle{ k=-3h}\)

Jednak nie mam odpowiedzi i nie wiem czy jest to poprawny wynik
Skorzystaj z metody wyznacznikowej.
ODPOWIEDZ