Określić ilość rozwiązań układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
eryczzek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce
Podziękował: 14 razy

Określić ilość rozwiązań układu równań

Post autor: eryczzek »

Zdefiniować pojęcie ciała K, przestrzeni liniowej V nad ciałem K, liniowej niezależności wektorów
oraz bazy i wymiaru przestrzeni V . Określić ilość rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-my+mz=m-1\\x+y-mz=0\\mx-y+mz=0 \end{cases}}\)

w zależności od rzeczywistego parametru m. W przypadku gdy zbiór rozwiązań układu tworzy przestrzeń
liniową, podać jej wymiar i wskazać dowolną bazę.
pc_piotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 paź 2010, o 22:01
Płeć: Mężczyzna

Określić ilość rozwiązań układu równań

Post autor: pc_piotrek »

Pomoże ktoś z tym? Jak znaleźć tutaj tą bazę. Ilość rozwiązań w zależności od m liczy się z rzędów macierzy, ale co dalej?
ODPOWIEDZ