Czy podane zbiory wektorów są bazą przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1,1,0),(1,0,1),(0,1,1)\right\}}\)
Sprawdziłam, że są liniowo niezależne. A teraz jak sprawdzić, czy generują przestrzeń \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
Czy dane wektory generują daną przestrzeń liniową
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy dane wektory generują daną przestrzeń liniową
W przestrzeniach skończenie wymiarowych o wymiarze \(\displaystyle{ n}\) układ \(\displaystyle{ n}\) liniowo niezależnych wektorów stanowi jednocześnie układ generujący oraz bazę takiej przestrzeni.
Jeżeli chcesz zrobić to zadanie z definicji, to weź wektor \(\displaystyle{ (x,y,z)\in \RR^3}\) i spróbuj znaleźć współczynniki \(\displaystyle{ a, b, c\in\RR}\) takie, że \(\displaystyle{ a(1,1,0)+b(1,0,1)+c(0,1,1)=(x,y,z)}\).
Jeżeli chcesz zrobić to zadanie z definicji, to weź wektor \(\displaystyle{ (x,y,z)\in \RR^3}\) i spróbuj znaleźć współczynniki \(\displaystyle{ a, b, c\in\RR}\) takie, że \(\displaystyle{ a(1,1,0)+b(1,0,1)+c(0,1,1)=(x,y,z)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
Czy dane wektory generują daną przestrzeń liniową
ok, czyli z tego wychodzą mi takie rozwiązania \(\displaystyle{ a= \frac{x-z+y}{2} b=z-y- \frac{x-z+y}{2} c=y- \frac{x-z+y}{2}}\)
I w tym chodzi o to aby te liczby a,b,c były jednoznacznie określone ?
I w tym chodzi o to aby te liczby a,b,c były jednoznacznie określone ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy dane wektory generują daną przestrzeń liniową
Tak. A to jest zapewnione, gdy wyznacznik główny układu jest niezerowy.Asia34 pisze:I w tym chodzi o to aby te liczby a,b,c były jednoznacznie określone ?
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
Czy dane wektory generują daną przestrzeń liniową
A mogę też napisać, że to jest układ Cramera z trzema niewiadomymi a,b,c ?