Podprzestrzeń, dowód.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Edward W
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2013, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 11 razy

Podprzestrzeń, dowód.

Post autor: Edward W »

Prosiłbym o sprawdzenie, czy tak to powinno wyglądać.

Sprawdzić, czy \(\displaystyle{ W=\{(x_n)\in\mathbb R^{\infty}: (x_n) - \mbox{ ciąg arytmetyczny}\}}\) jest podprzestrzenią liniową \(\displaystyle{ \mathbb R^{\infty}}\).

Niech \(\displaystyle{ (x_n){,}(y_n)\in W,\alpha\in\mathbb R}\).
Wtedy: \(\displaystyle{ \exists p{,}r\in\mathbb R\forall n\in\mathbb N: x_{n+1}=x_n+p, y_{n+1}=y_n+r}\) oraz:
\(\displaystyle{ x_{n+1}+y_{n+1}=x_n+p+y_n+r=(x_n+y_n) + (p+r)}\), zatem \(\displaystyle{ x_{n+1}+y_{n+1}\in W}\); \(\displaystyle{ \alpha (x_{n+1}) = \alpha x_n+\alpha p\in W}\). Tak więc \(\displaystyle{ W}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \mathbb R^{\infty}\).
Balduran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 13 razy

Podprzestrzeń, dowód.

Post autor: Balduran »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ