ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: rzeznik997 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y=0\\ 2x-4y=0\\ 6x-12y=0\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&-2\\2&-4\\6&-12\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}0&0&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ R(A)=R(U)=1}\)

równ. ma niesk. wiele rozw.

i nie wiem jak to dalej zapisać
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 18:53 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: Ania221 »

No ale te wszystkie 3 równania są równoważne.
Jeśli drugie podzielisz stronami przez \(\displaystyle{ 2}\), a trzecie przez \(\displaystyle{ 6}\), to otrzymasz pierwsze.
Czyli układ jest tożsamościowy.
rzeznik997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 27 lut 2012, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: rzeznik997 »

to zauważyłem ale jak to rozwiązać do końca?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: Kacperdev »

np.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2y \\ y=y \\ y \in \RR \end{cases}}\)
Balduran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 13 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: Balduran »

Ania221 pisze:Czyli układ jest tożsamościowy.
Układ tożsamościowy to taki, który jest spełniony przez każdy element przestrzeni, w tym wypadku każdą parę \(\displaystyle{ (x,y)}\). W tym wypadku tak nie jest.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

ukłąd 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: Ania221 »

Balduran pisze:
Ania221 pisze:Czyli układ jest tożsamościowy.
Układ tożsamościowy to taki, który jest spełniony przez każdy element przestrzeni, w tym wypadku każdą parę \(\displaystyle{ (x,y)}\). W tym wypadku tak nie jest.
Czyli taki układ nazywa się nieoznaczony? ta nazwa nie jest równoznaczna z "tożsamościowy" ?
ODPOWIEDZ