Chciałbym prosić o pomoc mam dwa zadania z macierzy które były na egzaminie w pierwszym semestrze niestety czeka mnie 3 termin. Przy pierwszym jeszcze coś wykombinowałem nie wiem czy dobrze a za drugie nie wiem nawet jak się wziaść
1)Ile wynosi rząd macierzy A, jeśli wszystkie elementy macierzy A są równe 2. Odpowiedz uzasadnić.
2)Ile wynosi rząd macierzy A, jeśli detA = 2. Odpowiedz uzasadnić.
1) podstawiłem te dwójki do tej macierzy i wyszło mi że ta macierz jest pierwszego rzędu i nie wiem co napisać w uzasadnieniu
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&2&2\\2&2&2\\2&2&2\end{bmatrix}}\)
a w drugim to próbowałem znaleść wyznacznik równy dwa żeby doiśc ile ten rząd wynosi o ile o to chodzi w tym zadaniu ale nie miałem pomysłu
macierze-brak pomysłu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 kwie 2014, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 kwie 2014, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
macierze-brak pomysłu
Wymyśliłem taką macierz gdzie wyznacznik =2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
rząd macierzy wynosi 2 o to chodziło
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
rząd macierzy wynosi 2 o to chodziło
macierze-brak pomysłu
Nie, do bani.
2) Tyle ile wymiar macierzy
Niezerowy wyznacznik, więc rząd macierzy to wymiar tej macierzy
2) Tyle ile wymiar macierzy
Niezerowy wyznacznik, więc rząd macierzy to wymiar tej macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 kwie 2014, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
macierze-brak pomysłu
czyli jeśli by detA=3 to rząd wynosił by 3 dzięki heh on pewnie da to samo lub bardzo podobne
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
macierze-brak pomysłu
Ad. 1
Rząd macierzy wynosi \(\displaystyle{ 1}\), gdyż wszystkie minory rzędu różnego od \(\displaystyle{ 1}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\).
Rząd macierzy jest to największy możliwy wymiar niezerowego minora danej macierzy.
Ad. 2
Mamy macierz \(\displaystyle{ A_{n\times n}}\). Wyznacznik tej macierzy wynosi \(\displaystyle{ \det A=2}\). Największym niezerowym minorem macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest sama macierz \(\displaystyle{ A}\). Zatem wymiar macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest równy \(\displaystyle{ n}\) a co za tym idzie rząd tej macierzy jest równy \(\displaystyle{ n}\).
Rząd macierzy wynosi \(\displaystyle{ 1}\), gdyż wszystkie minory rzędu różnego od \(\displaystyle{ 1}\) są równe \(\displaystyle{ 0}\).
Rząd macierzy jest to największy możliwy wymiar niezerowego minora danej macierzy.
Ad. 2
Mamy macierz \(\displaystyle{ A_{n\times n}}\). Wyznacznik tej macierzy wynosi \(\displaystyle{ \det A=2}\). Największym niezerowym minorem macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest sama macierz \(\displaystyle{ A}\). Zatem wymiar macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest równy \(\displaystyle{ n}\) a co za tym idzie rząd tej macierzy jest równy \(\displaystyle{ n}\).