Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Pietrzak93 »

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ \RR^4}\) rozpiętej przez wektory \(\displaystyle{ (1,2,1,2),(3,3,1,2),(1,-1,-1,-2),(5,1,-1,-2)}\)

I teraz nie wiem czy dobrze rozumuję.
Zapisuje te wektory w macierz:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&1&5\\2&3&-1&1\\1&1&-1&-1\\2&2&-2&-2\end{bmatrix}}\)

Następnie obliczam:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&1&5\\0&1&1&3\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{bmatrix}}\)

Czyli według mnie bazą tej podprzestrzeni są wektory:

\(\displaystyle{ B = < \begin{bmatrix} 1\\2\\1\\2 \end{bmatrix} , \begin{bmatrix} 3\\3\\1\\2 \end{bmatrix} >}\)
oraz wymiar

\(\displaystyle{ dim = 2}\)

Czy to jest poprawne?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: yorgin »

Nie widać klarownie, jakie obliczenia przeprowadziłeś, ale zakładam, że była to eliminacja Gaussa.

Istotnie wymiarem przestrzeni jest \(\displaystyle{ 2}\) i wskazane przez Ciebie wektory są bazą tej przestrzeni.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Pietrzak93 »

Tak, przeprowadziłem eliminację Gaussa, lecz nie chciało mi się tutaj wszystkiego po kolei zapisywać.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Kacperdev »

Ja bym się jeszcze przyczepił
dim = 2
Nie wiadomo czego wymiar.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Pietrzak93 »

Powinno być \(\displaystyle{ dimB = 2}\) tak?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Kacperdev »

Nie. Wymiar bazy? Baza to zbiór wektorów i co prawda generuje ona całą nasza przestrzeń w naszym rozumieniu nie jest przestrzenią.

\(\displaystyle{ W= \Lin\left\{(1,2,1,2),(3,3,1,2),(1,-1,-1,-2),(5,1,-1,-2) \right\}}\)

\(\displaystyle{ \dim W = 2}\)
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Oblicz wymiar i znajdź bazę podprzestrzeni.

Post autor: Pietrzak93 »

Okej, dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ