Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Peres »

Mam problem z takim zadaniem :

Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ AX+I}\). Czy \(\displaystyle{ A ^{-1} = X}\) ? Obliczyć \(\displaystyle{ XA}\).

\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&1&1\end{array}\right]}\).

Zakładam,że \(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\\e&f\end{array}\right]}\) i gdy to wymnożę przez macierz \(\displaystyle{ A}\) otrzymuję \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a+c+e&b+d+f\\c+e&d+f\end{array}\right]}\)

Do tego macierz jednostkową biorę \(\displaystyle{ I = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)

Dobrze to jest ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie macierzowe

Post autor: kerajs »

Rozwiąż równanie : AX+I.
Nie napisałeś jakie równanie rozwiązujesz.
Czy A ^{-1} = X ?
Czy macierz niekwadratowa A posiada macierz odwrotną?
Obliczyć XA.
Rozwiązujesz prawidłowo i dobrałeś dobry wymiar macierzy jednostkowej.
Ale będziesz miał 4 równania z 6 niewiadomymi. Czegoś brakuje z treści zadania , albo masz otrzymać rozwiązanie parametryczne
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Peres »

Niestety właśnie treść tego zadania jest taka jaką napisałem więc nie wiem czy jest w tym zadaniu sens. Macierz A oczywiście nie posiada macierzy odwrotnej
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie macierzowe

Post autor: kerajs »

Sam widzisz że czegoś brakuje .

Tylko macierze kwadratowe nieosobliwe (takie których wyznacznik jest różny od 0)mają swoją macierz odwrotną.
ODPOWIEDZ