Wzory analityczne izomorfizmów przestrzenie euklidesowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Wzory analityczne izomorfizmów przestrzenie euklidesowej

Post autor: Bobi02 »

Mamy przestrzeń afiniczną euklidesową ze standardowym iloczynem skalarnym. Należy podać wzory analityczne wszystkich takich automorfizmów, które spełniają podane warunki :

a)\(\displaystyle{ f((0,0,0)) = (0,0,0), f(af(1,2,1),(1,0,1))) \subset af((1,2,1),(1,0,1))}\)

b) \(\displaystyle{ f((0,0,1)) = (0,1,0_, f((1,0,0) = f((1,0,0))}\)

c) \(\displaystyle{ f((0,0,1)) = ((0,1,0)), f(af((0,0,0),(0,1,0))) \subset af((0,0,0),(0,0,1))}\)

d) \(\displaystyle{ f}\) zachowuje orientację, \(\displaystyle{ f((0,0,0)) = (0,1,0), f((0,0,1)) = (0,1,1))}\)

Jak to zacząć?
ODPOWIEDZ