Macierzy odwracalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Macierzy odwracalna

Post autor: Matiks21 »

Czy mnożenie macierzy przez macierz odwracalną nie zmienia rzędu?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Macierzy odwracalna

Post autor: norwimaj »

Nie zmienia rzędu. Dotyczy to zarówno mnożenia z lewej, jak i z prawej strony.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Macierzy odwracalna

Post autor: Matiks21 »

z jakiegoś powodu ominąl mnie ten fakt. Czemu tak jest?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Macierzy odwracalna

Post autor: norwimaj »

Wynika to z nierówności \(\displaystyle{ \mathrm{rank}(AB)\le \min(\mathrm{rank}(A),\mathrm{rank}(B))}\). Jeśli \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą odwracalną, a \(\displaystyle{ B}\) dowolną macierzą, taką że wykonalne jest mnożenie \(\displaystyle{ AB}\), to

\(\displaystyle{ \mathrm{rank}(B)= \mathrm{rank}(A^{-1}(AB)) \le \mathrm{rank}(AB)\le \mathrm{rank} (B).}\)
ODPOWIEDZ