baza macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

baza macierzy

Post autor: tukanik »

Zbadać, czy poniższe macierze stanowią bazę \(\displaystyle{ V=M_{2\times 2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1\\1&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0\\-3&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-2\\1&1\end{bmatrix}}\)

Jak to zrobić i przede wszystkim jak poprawnie wyciągnąć wniosek. Tzn. Chciałbym zobaczyć rozumowanie, które wyklucza, że jest to baza z solidnym wyjaśnieniem. Tzn. nie chcę, żeby ktoś za mnie to rozwiązywał, ale chciałbym, żeby ktoś mi co nieco "opowiedział". Zadanie jest tylko dla ustalenia uwagi.
Pozdrawiam!
P.S. Czy jeżeli macierze są liniowo niezależne od siebie to widać to po ich wyznacznikach?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

baza macierzy

Post autor: Spektralny »

Przestrzeń \(\displaystyle{ M_{2\times 2}}\) jest czterowymiarowa, tj. każda baza tej przestrzeni ma 4 elementy. Masz tylko trzy macierze, więc nie mogą być one bazą.

tukanik pisze: P.S. Czy jeżeli macierze są liniowo niezależne od siebie to widać to po ich wyznacznikach?
Sprecyzuj o co Ci chodzi, bo powyższe nistety nie ma sensu...
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

baza macierzy

Post autor: tukanik »

Powyższe faktycznie nie mają sensu. Ale załóżmy, że mamy cztery takie macierze, że tworzą bazę. Czy ich wyznaczniki pozostają z racji tego w jakiejś relacji.
Co więcej, jak sprawdzić, że cztery macierze są bazą?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

baza macierzy

Post autor: Spektralny »

Wyznaczniki macierzy, jako elementów przestrzeni liniowej nie mają nic do rzeczy. Jeżeli rozważysz standardową bazę, to każda macierz ma wyznacznik 0. Liniową niezależnośc najlepiej sprawdzać z definicji... Załóż, że ich kombinacja liniowa jest 0 i sprawdź czy współczynniki w tej kombinacji koniecznie muszą być zerami.
ODPOWIEDZ