Jednoznaczność macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Jednoznaczność macierzy
Niech Macierz \(\displaystyle{ A}\) nalezy do macierzy kwadratowych stopnia\(\displaystyle{ n}\). Wykazać ze jeżeli jedyną taka macierzą kwadratową podobną do \(\displaystyle{ A}\) jest\(\displaystyle{ A}\), to \(\displaystyle{ A=a*I}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) nalezy do ciała nad którym rozpatrywany jest dany zbiór macierzy i gdzie \(\displaystyle{ I}\) jest macierzą identyczności.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie macierzą nieosobliwą. Z założenia, \(\displaystyle{ A=P^{-1}AP}\). Wówczas \(\displaystyle{ PA=AP}\), tj. \(\displaystyle{ A}\) komutuje z każdą macierzą odwracalną. Ale przecież każdą macierz \(\displaystyle{ B}\) możemy zapisać jako kombinację liniową macierzy odwracalnych, skąd \(\displaystyle{ A}\) komutuje z każdą macierzą \(\displaystyle{ B}\). Oznacza to, że
\(\displaystyle{ A\in \mathcal{Z}(M_n)=\{aI\colon a\mbox{ jest skalarem}\}}\)
\(\displaystyle{ A\in \mathcal{Z}(M_n)=\{aI\colon a\mbox{ jest skalarem}\}}\)
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
Macierze \(\displaystyle{ A,B}\) komutują ze sobą gdy \(\displaystyle{ AB=BA}\). Jeżeli macierz \(\displaystyle{ A}\) komutuje z każdą macierzą to musi być postaci \(\displaystyle{ aI}\).
znajdziesz dowód faktu, że w przypadku zespolonym każda macierz jest kombinacją liniową macierzy unitarnych.
znajdziesz dowód faktu, że w przypadku zespolonym każda macierz jest kombinacją liniową macierzy unitarnych.
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2014, o 05:22 przez Spektralny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Jednoznaczność macierzy
to jest bardzo nie jasne rozwiązanie dla mnie. Nie wiem poza tym co to jest macierz unitarna.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
To:
Jedynymi macierzami, które komutują ze wszystkimi macierzami są macierze postaci \(\displaystyle{ aI}\). Jeżeli coś komutuje ze wszystkimi macierzami odwracalnymi, to komutuje ze wszystkim, a więc jest tej postaci. Istotnie, każda macierz jest kombinacją liniową macierzy postaci \(\displaystyle{ [\delta_{ij}}]}\), a te łatwo zapisać jako różnice macierzy odwracalnych. Na przykład,
\(\displaystyle{ [\delta_{21}]=\left( \begin{array}{ccc}
0 & 0 & 0 \\
1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 \end{array} \right) = \left( \begin{array}{ccc}
-1 & 0 & 0 \\
0 & -1 & 0 \\
0 & 0 & -1 \end{array} \right) + \left( \begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
1 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1 \end{array} \right)}\)
było dygresją mającą na celu uzasadnić, że w przypadku zespolonym te macierze odwracalne mogą być bardzo porządne. Nie ma to związku z zadaniem.znajdziesz dowód faktu, że w przypadku zespolonym każda macierz jest kombinacją liniową macierzy unitarnych.
Jedynymi macierzami, które komutują ze wszystkimi macierzami są macierze postaci \(\displaystyle{ aI}\). Jeżeli coś komutuje ze wszystkimi macierzami odwracalnymi, to komutuje ze wszystkim, a więc jest tej postaci. Istotnie, każda macierz jest kombinacją liniową macierzy postaci \(\displaystyle{ [\delta_{ij}}]}\), a te łatwo zapisać jako różnice macierzy odwracalnych. Na przykład,
\(\displaystyle{ [\delta_{21}]=\left( \begin{array}{ccc}
0 & 0 & 0 \\
1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 \end{array} \right) = \left( \begin{array}{ccc}
-1 & 0 & 0 \\
0 & -1 & 0 \\
0 & 0 & -1 \end{array} \right) + \left( \begin{array}{ccc}
1 & 0 & 0 \\
1 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1 \end{array} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Jednoznaczność macierzy
ale czemu mamy zapisywać macierz \(\displaystyle{ B}\) jako kombinację liniową macierzy odwracalnych jeżeli macierz \(\displaystyle{ B}\) jest odwracalna?Spektralny pisze:Wówczas \(\displaystyle{ PA=AP}\), tj. \(\displaystyle{ A}\) komutuje z każdą macierzą odwracalną. Ale przecież każdą macierz \(\displaystyle{ B}\) możemy zapisać jako kombinację liniową macierzy odwracalnych
I jak z tego wynika że \(\displaystyle{ A}\) komutuje z \(\displaystyle{ B}\)?
Problem sprowadza się do wykazania że jeżeli \(\displaystyle{ AB=BA}\) dla każdej macierzy odwracalnej \(\displaystyle{ B}\) to macierz jest szukanej postaci. Widziałem kiedyś to zadanie gdzie macierz \(\displaystyle{ B}\) była dowolną macierzą kwadratową.
Nie umiem tego dowieść. Prosiłbym o dowód elementarny.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
Nie wiem dlaczego nie chcesz powoli wczytać się w to, co napisałem.
Niech \(\displaystyle{ B}\) będzie dowolną macierzą. Wówczas
\(\displaystyle{ B = \sum_{k=1}^m a_k P_k}\)
dla pewnych macierzy odwracalnych \(\displaystyle{ P_k}\) i skalarów \(\displaystyle{ a_k}\). Mamy zatem
\(\displaystyle{ AB = A \sum_{k=1}^m a_k P_k = \sum_{k=1}^m a_k AP_k = \sum_{k=1}^m a_k P_kA = BA.}\)
Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) należy do centrum algebry macierzy \(\displaystyle{ M_n}\), które składa się z macierzy postaci \(\displaystyle{ aI}\). Istotnie, załóżmy że \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]}\) komutuje ze wszystkimi macierzami w \(\displaystyle{ M_n}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ E_{ij}}\) macierz \(\displaystyle{ [\delta_{ij}]}\). Mamy z założenia \(\displaystyle{ AE_{ii} = E_{ii}A}\) dla wszelkich \(\displaystyle{ i\leqslant n}\). Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą diagonalną. Ponadto, \(\displaystyle{ E_{ij}A=AE_{ij}}\), co wymusza, że \(\displaystyle{ a_{ii}=a_{jj}}\). \(\displaystyle{ \square}\)
Bardziej szczegółowo rozpisane jest to .
Niech \(\displaystyle{ B}\) będzie dowolną macierzą. Wówczas
\(\displaystyle{ B = \sum_{k=1}^m a_k P_k}\)
dla pewnych macierzy odwracalnych \(\displaystyle{ P_k}\) i skalarów \(\displaystyle{ a_k}\). Mamy zatem
\(\displaystyle{ AB = A \sum_{k=1}^m a_k P_k = \sum_{k=1}^m a_k AP_k = \sum_{k=1}^m a_k P_kA = BA.}\)
Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) należy do centrum algebry macierzy \(\displaystyle{ M_n}\), które składa się z macierzy postaci \(\displaystyle{ aI}\). Istotnie, załóżmy że \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]}\) komutuje ze wszystkimi macierzami w \(\displaystyle{ M_n}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ E_{ij}}\) macierz \(\displaystyle{ [\delta_{ij}]}\). Mamy z założenia \(\displaystyle{ AE_{ii} = E_{ii}A}\) dla wszelkich \(\displaystyle{ i\leqslant n}\). Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą diagonalną. Ponadto, \(\displaystyle{ E_{ij}A=AE_{ij}}\), co wymusza, że \(\displaystyle{ a_{ii}=a_{jj}}\). \(\displaystyle{ \square}\)
Bardziej szczegółowo rozpisane jest to .
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Jednoznaczność macierzy
W założeniu mamy że sumy są sobie równe. odpowiadające sobie składniki też są sobie równe?
Wybacz mi ale korzystasz tu z algebry. (Nie miałem jeszcze algebry) I z wielu implikacji których nie widzę. Dziękuje za pomoc ale muszę znaleźć jakiś bardzo elementarny dowód albo przynajmniej bardzo dokładny.
Wybacz mi ale korzystasz tu z algebry. (Nie miałem jeszcze algebry) I z wielu implikacji których nie widzę. Dziękuje za pomoc ale muszę znaleźć jakiś bardzo elementarny dowód albo przynajmniej bardzo dokładny.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
Nie rozumiem co przez to masz na myśli. Nie korzystam z żadnej algebry tylko prostego mnożenia macierzy.Matiks21 pisze:W założeniu mamy że sumy są sobie równe. odpowiadające sobie składniki też są sobie równe?
-
- Użytkownik
- Posty: 562
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 98 razy
Jednoznaczność macierzy
Co to jest centrum algebr macierzy?Spektralny pisze: Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) należy do centrum algebry macierzy \(\displaystyle{ M_n}\), które składa się z macierzy postaci \(\displaystyle{ aI}\).
W załozeniu mamy że sumy takich macierzy są sobie równe. Czy to oznacza że poszczególne składniki są sobie równe? \(\displaystyle{ AE_{ii}}\) jest składową sumy \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^m a_k AP_k}\) a \(\displaystyle{ E_{ii}A}\) składową drugiej sumy. Wynika z tego że odpowiadające sobie składniki są równe?Mamy z założenia \(\displaystyle{ AE_{ii} = E_{ii}A}\) dla wszelkich \(\displaystyle{ i\leqslant n}\).
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jednoznaczność macierzy
Macierze które komutują ze wszystkimi macierzami.Matiks21 pisze:Co to jest centrum algebr macierzy?Spektralny pisze: Oznacza to, że \(\displaystyle{ A}\) należy do centrum algebry macierzy \(\displaystyle{ M_n}\), które składa się z macierzy postaci \(\displaystyle{ aI}\).
Każdą macierz można zapisać jako kombinację liniową macierzy odwracalnych, gdyż macierze \(\displaystyle{ E_{ij}}\) można zapisać w postaci różnicy dwóch macierzy odwracalnych; pokazałem to dwa posty wcześniej na przykładzie \(\displaystyle{ E_{21}}\) - inne macierze \(\displaystyle{ E_{ij}}\) robi się analogicznie.Matiks21 pisze:W załozeniu mamy że sumy takich macierzy są sobie równe. Czy to oznacza że poszczególne składniki są sobie równe? \(\displaystyle{ AE_{ii}}\) jest składową sumy \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^m a_k AP_k}\) a \(\displaystyle{ E_{ii}A}\) składową drugiej sumy. Wynika z tego że odpowiadające sobie składniki są równe?Mamy z założenia \(\displaystyle{ AE_{ii} = E_{ii}A}\) dla wszelkich \(\displaystyle{ i\leqslant n}\).