Równość dwóch przestrzeni - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Wykazać, że \(\displaystyle{ V = \ \RR^3}\) jeżeli \(\displaystyle{ V = lin \left\{\left(1,2,-1 \right) ; \left(3,1,2 \right) ; \left(-1,-4,2 \right) \right\}}\)
czy wystarczy pokazać, że te wektory są liniowo niezależne, czy też należy pokazać coś innego?
czy wystarczy pokazać, że te wektory są liniowo niezależne, czy też należy pokazać coś innego?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2014, o 15:19 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów w nazwie tematu. Poprawa tytułu.
Powód: Nie stosuj wzorów w nazwie tematu. Poprawa tytułu.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Trzeba pokazać, że te wektory generują \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\)
Czyli każdy wektor z \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) może być zapisany jako kombinacja liniowa tych danych wektorów.
Oczywiście w tym wypadku sprawdzenie liniowej niezależności także załatwiłoby sprawę, ale pytanie czy jest się tego świadomym. Bo wiemy, że wymiar \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) to 3 czyli bazę stanowią 3 wektory liniowo niezależne.
Czyli każdy wektor z \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) może być zapisany jako kombinacja liniowa tych danych wektorów.
Oczywiście w tym wypadku sprawdzenie liniowej niezależności także załatwiłoby sprawę, ale pytanie czy jest się tego świadomym. Bo wiemy, że wymiar \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) to 3 czyli bazę stanowią 3 wektory liniowo niezależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 28 mar 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Skąd masz pewność, że bazę \(\displaystyle{ R ^{3}}\) stanowią 3 wektory niezależne?
Dla mnie jest to kompletną bzdurą. \(\displaystyle{ R ^{3}}\) mówi, że wektory które tworzą tą przestrzeń mają dokładnie 3 współrzędne, a tych wektorków może być 2.
Jeśli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź, czekam.
Dla mnie jest to kompletną bzdurą. \(\displaystyle{ R ^{3}}\) mówi, że wektory które tworzą tą przestrzeń mają dokładnie 3 współrzędne, a tych wektorków może być 2.
Jeśli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź, czekam.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Przypomnij sobie definicję bazy.ucashT pisze:Skąd masz pewność, że bazę \(\displaystyle{ R ^{3}}\) stanowią 3 wektory niezależne?
Wygeneruj w takim razie wektor \(\displaystyle{ (0,0,1)}\) przy użyciu wektorów \(\displaystyle{ (1,0,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (0,1,0)}\).ucashT pisze: Dla mnie jest to kompletną bzdurą. \(\displaystyle{ R ^{3}}\) mówi, że wektory które tworzą tą przestrzeń mają dokładnie 3 współrzędne, a tych wektorków może być 2.
\(\displaystyle{ \RR^3}\) mówi, że istotnie wektory z tej przestrzeni mają trzy składowe, ale nic ponadto (w ogólności, w bardziej szczególnych pytaniach być może).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 28 mar 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Chodziło mi o to, że skąd ma pewność, że bazę danej przestrzeni tworzą ZAWSZE 3 wektory niezależne.yorgin pisze: ucashT napisał(a):
Skąd masz pewność, że bazę stanowią 3 wektory niezależne?
Przypomnij sobie definicję bazy.
Nie musi przecież tak być (co nie oznacza, że nie może).
Co do generowania wektorów to już odpowiedziałem wyżej, ale dodam dla świętego spokoju, że akurat w tym przypadku baza ma 3 wektory.
No właśnie o to mi chodziło, że \(\displaystyle{ R ^{3}}\) nie zakłada ile jest wektorów w bazie w ogólnym przypadku.yorgin pisze:\(\displaystyle{ R ^{3}}\) mówi, że istotnie wektory z tej przestrzeni mają trzy składowe, ale nic ponadto (w ogólności, w bardziej szczególnych pytaniach być może).
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Wiemy, że wymiar tej przestrzeni to \(\displaystyle{ 3}\) w związku z czym baza składa się z 3 wektorów.ucashT pisze: No właśnie o to mi chodziło, że \(\displaystyle{ R ^{3}}\) nie zakłada ile jest wektorów w bazie w ogólnym przypadku.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 28 mar 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Tylko pytanie, czy wiesz to, bo sprawdziłeś niezależność/wyliczyłeś bazę czy masz zapisane \(\displaystyle{ R ^{3}}\)?
W poleceniu nie ma pytania o wymiar.
W poleceniu nie ma pytania o wymiar.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Przeczytaj dokładnie polecenie i zapoznaj się dokładnie z teorią algebry liniowej, bo dyskusja zaczyna być jałowa.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Jeżeli przestrzeń \(\displaystyle{ V = \RR ^{3}}\) bez dodatkowych warunków to nic nie muszę sprawdzać. Po prostu wiem, że wymiar tej przestrzeni to 3. Owszem mogę ci rzucić w twarz bazą kanoniczną (tak, składa sie z 3 wektorów!). Każda baza \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) bez dodatkowych warunków ZAWSZE będzie się składać z 3 wektorów.
Chcesz więcej?
Ok. Istnieje twierdzenie które mówi, że jeżeli przestrzeń liniowa \(\displaystyle{ V \left( K\right)}\) ma bazę n-elementową to KAŻDA BAZA TEJ PRZESTRZENI SKŁADA SIĘ Z N ELEMENTÓW.
Pozdrawiam.
Chcesz więcej?
Ok. Istnieje twierdzenie które mówi, że jeżeli przestrzeń liniowa \(\displaystyle{ V \left( K\right)}\) ma bazę n-elementową to KAŻDA BAZA TEJ PRZESTRZENI SKŁADA SIĘ Z N ELEMENTÓW.
Pozdrawiam.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Przypomnij sobie definicję bazy.ucashT pisze: Chodziło mi o to, że skąd ma pewność, że bazę danej przestrzeni tworzą ZAWSZE 3 wektory niezależne.
Nie musi przecież tak być (co nie oznacza, że nie może).
Nie zakłada, ale w ogólnym przypadku można wskazać bazę. Kanoniczną. I okaże się, że w \(\displaystyle{ \RR^n}\) ta baza ma \(\displaystyle{ n}\) wektorów.ucashT pisze:No właśnie o to mi chodziło, że \(\displaystyle{ R ^{3}}\) nie zakłada ile jest wektorów w bazie w ogólnym przypadku.yorgin pisze:\(\displaystyle{ R ^{3}}\) mówi, że istotnie wektory z tej przestrzeni mają trzy składowe, ale nic ponadto (w ogólności, w bardziej szczególnych pytaniach być może).
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
a mam takie pytanko jak miałe zupełnie inne zadanie
i wyszła mi taka baza:
\(\displaystyle{ \left\{\left( 1,4,0 \right) , \left(2,3,-1 \right) \right\}}\)
to wymiar tej bazy to \(\displaystyle{ 2}\)
ale w \(\displaystyle{ \RR^3}\) czy jak to jest?
i ta baza jest jak najbardziej poprawna ?
Bo zaczynam się gubić ;x
i wyszła mi taka baza:
\(\displaystyle{ \left\{\left( 1,4,0 \right) , \left(2,3,-1 \right) \right\}}\)
to wymiar tej bazy to \(\displaystyle{ 2}\)
ale w \(\displaystyle{ \RR^3}\) czy jak to jest?
i ta baza jest jak najbardziej poprawna ?
Bo zaczynam się gubić ;x
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Zależy jak zdefiniowana jest przestrzeń liniowa. Jeżeli przestrzeń liniowa zdefiniowana jest tylko jako \(\displaystyle{ V = \RR ^{3}}\) to źle na mocy powyższej dyskusji.
Jeżeli jednak ustalone są na tej przestrzeni jakieś warunki to wymiar może być już mniejszy. Wtedy tak naprawde ustalimy pewną podprzestrzeń \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\)
Jeżeli jednak ustalone są na tej przestrzeni jakieś warunki to wymiar może być już mniejszy. Wtedy tak naprawde ustalimy pewną podprzestrzeń \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
było takie zadanie:
Wyznaczyć dwa różne układy wektorów rozpinających podaną przestrzeń liniową
\(\displaystyle{ V = lin \left\{\left(4,1,-3 \right);\left(3,2,-2 \right); \left(2,3,-1 \right);\left(1,4,0 \right) \right\}}\)
(inaczej dwie różne bazy przestrzeni V). Podać wymiar V.
i wyszło, że tylko \(\displaystyle{ \left(1,4,0 \right)}\) jest niezależny, a tamte 3 są proporcjonalne wzgledem siebie.
no to biore ten niezależny + drugi dowolny.
to tutaj w tym zadaniu, powiedz mi jak to będzie ?
Są te warunki o których mówisz?
Jakbyś rozjaśnił, byłoby miło
Wyznaczyć dwa różne układy wektorów rozpinających podaną przestrzeń liniową
\(\displaystyle{ V = lin \left\{\left(4,1,-3 \right);\left(3,2,-2 \right); \left(2,3,-1 \right);\left(1,4,0 \right) \right\}}\)
(inaczej dwie różne bazy przestrzeni V). Podać wymiar V.
i wyszło, że tylko \(\displaystyle{ \left(1,4,0 \right)}\) jest niezależny, a tamte 3 są proporcjonalne wzgledem siebie.
no to biore ten niezależny + drugi dowolny.
to tutaj w tym zadaniu, powiedz mi jak to będzie ?
Są te warunki o których mówisz?
Jakbyś rozjaśnił, byłoby miło
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równość dwóch przestrzeni - dowód
Tak, są one wpisane w sposób definicji przestrzeni. Wymiar tej przestrzeni (jeżeli wierzyć Twoim rachunkom) faktycznie będzie 2. Nie należy się sugerować, że wektory składają z ciągów trójelementowych - więc wymiar będzie 3. Nie musi tak być.