Cześć,
Jak wygląda macierz Grama formy \(\displaystyle{ h(( x_{1}, x_{2}),( y_{1}, y_{2}))= x_{1} y_{1}-2 x_{1} y_{2}+3 x_{2} y_{1}+5 x_{2} y_{2}}\) w bazie \(\displaystyle{ A=\left\{ (1, 1),(0,4)\right\}}\)?
Macierz Grama
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
Macierz Grama
Mi się wydaje, że powinna wyglądać tak: \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cc}
7&12\\
32&80\end{array}\right]$$}\), ale w książce, z której się uczę, twierdzą, że jest taka: \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cc}
6&8\\
28&64\end{array}\right]$$}\). I właśnie nie wiem czy ja czegoś nie rozumiem, czy to błąd?
7&12\\
32&80\end{array}\right]$$}\), ale w książce, z której się uczę, twierdzą, że jest taka: \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cc}
6&8\\
28&64\end{array}\right]$$}\). I właśnie nie wiem czy ja czegoś nie rozumiem, czy to błąd?