Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
Witam ,
Jutro mam ostatni gwizdek , mam 3 zadania do zrobienia 1 z tych zadań jest : Metoda eliminacji Gaussa. Jeżeli nie dam rady , cały rok pójdzie w plecy ;/ Więc proszę was powiedźcie czy to jest poprawnie zrobione :
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1&-1&-1\\
2&1&1\\
-2&1&-1
\end{array}\right]}\) *\(\displaystyle{ X}\) = \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1\\
2\\
4
\end{array}\right]}\)
przepisuje macierz z wynikiem :
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
2&1&1&|2\\
-2&1&-1&|4
\end{array}\right]}\)
do wiersza drugiego dodaje dwukrotnie wiersz pierwszy z odwróconym znakiem
do wiersza trzeciego dodaje dwukrotnie wiersz pierwszy
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
0&3&3&|0\\
0&-1&-3&|6
\end{array}\right]}\)
do wiersza trzeciego dodaje \(\displaystyle{ 1/3}\) wiersza drugiego
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
0&3&3&|0\\
0&0&-2&|6
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ -2z = 6}\)
\(\displaystyle{ z=-3}\)
\(\displaystyle{ 3y-9=0}\)
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ x-3+3=1}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
X=\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1 \\
1\\
1
\end{array}\right]}\)
Lepiej tego napisać nie umiem w Latexie , powiedzćie tylko czy to jest dobrze? Bo za 1 razem miałem złą metodę i oblałem ;/
Jutro mam ostatni gwizdek , mam 3 zadania do zrobienia 1 z tych zadań jest : Metoda eliminacji Gaussa. Jeżeli nie dam rady , cały rok pójdzie w plecy ;/ Więc proszę was powiedźcie czy to jest poprawnie zrobione :
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1&-1&-1\\
2&1&1\\
-2&1&-1
\end{array}\right]}\) *\(\displaystyle{ X}\) = \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1\\
2\\
4
\end{array}\right]}\)
przepisuje macierz z wynikiem :
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
2&1&1&|2\\
-2&1&-1&|4
\end{array}\right]}\)
do wiersza drugiego dodaje dwukrotnie wiersz pierwszy z odwróconym znakiem
do wiersza trzeciego dodaje dwukrotnie wiersz pierwszy
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
0&3&3&|0\\
0&-1&-3&|6
\end{array}\right]}\)
do wiersza trzeciego dodaje \(\displaystyle{ 1/3}\) wiersza drugiego
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1&-1&-1& | 1 \\
0&3&3&|0\\
0&0&-2&|6
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ -2z = 6}\)
\(\displaystyle{ z=-3}\)
\(\displaystyle{ 3y-9=0}\)
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ x-3+3=1}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
X=\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc}
1 \\
1\\
1
\end{array}\right]}\)
Lepiej tego napisać nie umiem w Latexie , powiedzćie tylko czy to jest dobrze? Bo za 1 razem miałem złą metodę i oblałem ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
\(\displaystyle{ 1-3+3 = 1}\)
\(\displaystyle{ 2-3+3 = 2}\)
\(\displaystyle{ -2 + 3+3 = 4}\)
Gdzie dokładnie się nie zgadza?
\(\displaystyle{ 2-3+3 = 2}\)
\(\displaystyle{ -2 + 3+3 = 4}\)
Gdzie dokładnie się nie zgadza?
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ z=-3}\)
podstawiam te wartości
\(\displaystyle{ y=3}\)
\(\displaystyle{ z=-3}\)
podstawiam te wartości
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
A czemu takie jak na końcu napisałeś, że rozwiązaniem są jedynki?
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
Bo nic się nie zmieniło więc pomnożyłem \(\displaystyle{ *1}\) , właśnie nie wiem co ten \(\displaystyle{ X}\)oznacza
-- 31 mar 2014, o 18:28 --
Na 1 zaliczeniu wyszło \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc} 1 \\ -1\\ 1 \end{array}\right]}\)
Nie wiem włąsnie jak ten \(\displaystyle{ X}\) liczyć
Czy ten \(\displaystyle{ X}\) to będzie : \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc} 1\\ 3\\ -3 \end{array}\right]}\) ?
-- 31 mar 2014, o 18:28 --
Na 1 zaliczeniu wyszło \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc} 1 \\ -1\\ 1 \end{array}\right]}\)
Nie wiem włąsnie jak ten \(\displaystyle{ X}\) liczyć
Czy ten \(\displaystyle{ X}\) to będzie : \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{cccc} 1\\ 3\\ -3 \end{array}\right]}\) ?
- Arytmetyk
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
rozwiązujesz a nie wiesz co to jest X...
zrób to po ludzku mnożąc obustronnie przez macierz odwrotną do tej co stoi na lewo od macierzy X
\(\displaystyle{ L \cdot X=A}\)
\(\displaystyle{ X=L^{-1} \cdot A}\)
macierz odwrotną policzysz łatwo tak jak tutaj:
strona 3, II sposób
zrób to po ludzku mnożąc obustronnie przez macierz odwrotną do tej co stoi na lewo od macierzy X
\(\displaystyle{ L \cdot X=A}\)
\(\displaystyle{ X=L^{-1} \cdot A}\)
macierz odwrotną policzysz łatwo tak jak tutaj:
Kod: Zaznacz cały
http://math.uwb.edu.pl/~randrusz/alglin/macodwr.pdf
strona 3, II sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Metoda eliminacji Gaussa - poprawnie ?
Nie mogę tak robić , powiedz mi poprostu jakie ma wyjść \(\displaystyle{ X}\) i będę szczęśliwy .
Podejrzewam ,że moja sugestia jest prawidłowa ponieważ , mnożąc macierze mnoży się \(\displaystyle{ wiersz * kolumna}\) .
Podejrzewam ,że moja sugestia jest prawidłowa ponieważ , mnożąc macierze mnoży się \(\displaystyle{ wiersz * kolumna}\) .