układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blaugrana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 lut 2014, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: blaugrana »

\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x^3-xy^2+2x=0\\-2yx^2-y^3+y=0\end{cases}}\)
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

układ równań

Post autor: lukequaint »

Rozważ przypadki, gdy \(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ y=0}\) oraz gdy \(\displaystyle{ (x,y) \neq (0, 0)}\) (będziesz mogła podzielić przez \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)).
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

układ równań

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x ( -2x^2-y^2+1) + x =0\\ y (-2x^2-y^2+1) =0\end{cases}}\)
blaugrana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 lut 2014, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: blaugrana »

Mógłby ktoś sprawdzić czy to są jedyne rozwiązania?

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\y=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\y=-1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\y=1\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

układ równań

Post autor: rtuszyns »

Zgadza się - zobacz
Wynik:    
blaugrana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 lut 2014, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 5 razy

układ równań

Post autor: blaugrana »

dziękuję!
ODPOWIEDZ