Witam!
Mam takie oto zadanie:
Znaleźć równania płaszczyzn przechodzących przez dwa punkty \(\displaystyle{ A= \left( \frac{1}{3}, \frac{4}{3}, 1 \right)}\), \(\displaystyle{ B= \left( \frac{1}{3}, \frac{1}{3}, 0 \right)}\) i tworzących z płaszczyzną \(\displaystyle{ 3x+2y+z+2=0}\) kąt \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\).
\(\displaystyle{ \vec{n}= \left[ a,b,c \right]}\)
Więc...mam wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\), wiem, że musi być prostopadły do wektora normalnego szukanych płaszczyzn, stąd \(\displaystyle{ \vec{AB} \circ n=0}\). Wiem też, że \(\displaystyle{ n\circ v=|n||v|\cos \frac{\pi}{4}}\). I brakuje mi jakiejś jednej zależności żeby wyliczyć...
Płaszczyzna tworząca kąt z inną płaszczyzną
Płaszczyzna tworząca kąt z inną płaszczyzną
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, o 10:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.