1. Wiadomo, że \(\displaystyle{ L(1,1,2) =(5,4)}\), a \(\displaystyle{ L(2,3,1)=(1,6)}\). Znajdź wzór przekształcenia liniowego i oblicz \(\displaystyle{ L(7,9,9)}\) oraz \(\displaystyle{ L(3,4,2)}\).
2. Znaleźć wzór przekształcenie liniowego :
a) \(\displaystyle{ L(1,0,0)=(2,1)}\) , \(\displaystyle{ L(1,1,0)=(3,2)}\) i \(\displaystyle{ L(1,1,1)=(1,4)}\)
3. Wyznacz jądro, obraz oraz bazę przekształcenia liniowego :
\(\displaystyle{ L(x,y)=(x^{2}-y,x+y)}\)
Proszę o pomoc, próbuje to liczyć od dłuższego czasu i ciągle coś się nie zgadza
Przekształcenia liniowe
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Przekształcenia liniowe
Co do pierwszego, to zajrzyj tu: 360318.htm
Co do drugiego, to zacznij od tego, że każdy wektor (x;y;z) z przestrzeni jest kombinacją liniową tych trzech, których odwzorowania masz podane.
Co do drugiego, to zacznij od tego, że każdy wektor (x;y;z) z przestrzeni jest kombinacją liniową tych trzech, których odwzorowania masz podane.