Działania na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Działania na wektorach
Cześć
Obliczyć \(\displaystyle{ \overrightarrow{a} \times \overrightarrow{b} + 0,5(\overrightarrow{a}\overrightarrow{b})\overrightarrow{c}}\) dla wektorów
\(\displaystyle{ \overrightarrow{a}=[3,1,1]
\overrightarrow{b}=[1,-1,2]
\overrightarrow{c}=[1,-3,0]}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \overrightarrow{a} \times \overrightarrow{b} + 0,5(\overrightarrow{a}\overrightarrow{b})\overrightarrow{c}}\) dla wektorów
\(\displaystyle{ \overrightarrow{a}=[3,1,1]
\overrightarrow{b}=[1,-1,2]
\overrightarrow{c}=[1,-3,0]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Działania na wektorach
Podam same wyniki
\(\displaystyle{ 1. [5;11;-4]
2. [32; -96; 0]
3. [6; -2; -1]}\)
Nie mam pojęcia gdzie robię błąd...
Sprawdzałem już kilkadziesiąt razy.
\(\displaystyle{ 1. [5;11;-4]
2. [32; -96; 0]
3. [6; -2; -1]}\)
Nie mam pojęcia gdzie robię błąd...
Sprawdzałem już kilkadziesiąt razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Działania na wektorach
\(\displaystyle{ [3, 1, 1]\times[1, -2, 2]=[3, -5, -4]
[3, -5, -4]+0,5 [3, -1, 2] [1, -3, 0]
[3, -5, -4]+0,5 \cdot 4 \cdot [1, -3, 0]
[3, -5, -4] + 2 \cdot [1, -3, 0]
[3, -5, -4]+[2, -6, 0]=[5, -11, -4]}\)
Takie coś mi wyszło tym razem.-- 6 mar 2014, o 20:34 --To jak pomoże ktoś?
[3, -5, -4]+0,5 [3, -1, 2] [1, -3, 0]
[3, -5, -4]+0,5 \cdot 4 \cdot [1, -3, 0]
[3, -5, -4] + 2 \cdot [1, -3, 0]
[3, -5, -4]+[2, -6, 0]=[5, -11, -4]}\)
Takie coś mi wyszło tym razem.-- 6 mar 2014, o 20:34 --To jak pomoże ktoś?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Działania na wektorach
Weź sobie zapisz porządnie definicję tych iloczynów, pisz porządnie, rób porządnie i uważnie, to w końcu wyjdzie. To jest proste podstawienie do wzoru, więc nie wierzę, że tego nie potrafisz zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Działania na wektorach
Kacperdev pisze:Już na starcie źle policzony iloczyn wektorowy. Pokaż konkretnie jak liczysz ten iloczyn.
Tzn.?