Potrzebuje rozwiązanie eliminacją Gaussa:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x-y-2z+2t=-2 \\
5x-3y-z+t=3 \\
2x+y-z+t=1 \\
3x-2y+2z-2t=-4 \end{cases}}\)
Metoda Gaussa
Metoda Gaussa
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 15:58 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Metoda Gaussa
Po wyzerowaniu pierwszej kolumny:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-1&-2&2&|-2\\0&2&9&-9&|13\\0&3&3&-3&|5\\0&2&8&-8&|2\end{array}\right]}\)
i dalej jakieś kosmiczne liczby
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-1&-2&2&|-2\\0&2&9&-9&|13\\0&3&3&-3&|5\\0&2&8&-8&|2\end{array}\right]}\)
i dalej jakieś kosmiczne liczby