Wektory \(\displaystyle{ u,v,w}\) są liniowo niezależne.
Zbadać liniową niezależność:
\(\displaystyle{ 3u+v,2v-4w}\)
Jak dla mnie zależne.
\(\displaystyle{ v=2w\\
v=-3u}\)
A w podr. jest odp. że niezależne.
Czy nie rozumiem istoty tego pojęcia?
Liniowa niezależność
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
Liniowa niezależność
Skorzystaj z definicji liniowej niezależności - weź kombinację tych dwóch wektorów i przyrównaj do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
Liniowa niezależność
A tego nie zrobiłem?
\(\displaystyle{ 3u+v=0\\
2v-4w=0\\
\\
v=2w\\ v=-3u}\)
Najwyraźniej nie wiem co to znaczy napisać zrobić kombinacje tych wektorów (definicje znam).
\(\displaystyle{ 3u+v=0\\
2v-4w=0\\
\\
v=2w\\ v=-3u}\)
Najwyraźniej nie wiem co to znaczy napisać zrobić kombinacje tych wektorów (definicje znam).
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
Liniowa niezależność
Wiem co to jest-znaczy się znam definicję co już pisałem. Zadanie jest z podr.Skoczylas Jurkiewicz "Algebra liniowa" i obok niego są definicje. Tak samo jak 3 inne przykłady które mi dobrze wychodzą.
Ten nie.
Dziękuję że chcesz pomóc, ale ten "sposób" do mnie nie trafia.
Ten nie.
Dziękuję że chcesz pomóc, ale ten "sposób" do mnie nie trafia.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Liniowa niezależność
założenie:
\(\displaystyle{ au+bv+cw=0 \Leftrightarrow a=b=c=0}\)
oznaczmy:
\(\displaystyle{ v_{1}=3u+v}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=2v-4w}\)
sprawdzamy czy:
\(\displaystyle{ av_{1}+bv_{2}=0 \Leftrightarrow a\left( 3u+v\right)+b\left(2v-4w\right)= 0 \Leftrightarrow a=b=0}\)
oczywiscie korzystajac z zalozenia.
\(\displaystyle{ au+bv+cw=0 \Leftrightarrow a=b=c=0}\)
oznaczmy:
\(\displaystyle{ v_{1}=3u+v}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=2v-4w}\)
sprawdzamy czy:
\(\displaystyle{ av_{1}+bv_{2}=0 \Leftrightarrow a\left( 3u+v\right)+b\left(2v-4w\right)= 0 \Leftrightarrow a=b=0}\)
oczywiscie korzystajac z zalozenia.
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
Liniowa niezależność
Najwyraźniej nie znasz definicji, skoro piszesz
Rzecz w tym, że sprawdzasz liniową niezależność wektorów (dwóch) \(\displaystyle{ 3u+v}\) oraz \(\displaystyle{ 2v-4w}\). Więc piszesz kombinację \(\displaystyle{ a(3u+v) + b(2v-4w)}\) i ją przyrównujesz do zera - tak, jak to zrobił Kacperdev.
Hubkor pisze:
\(\displaystyle{ 3u+v=0\\
2v-4w=0\\}\)
Rzecz w tym, że sprawdzasz liniową niezależność wektorów (dwóch) \(\displaystyle{ 3u+v}\) oraz \(\displaystyle{ 2v-4w}\). Więc piszesz kombinację \(\displaystyle{ a(3u+v) + b(2v-4w)}\) i ją przyrównujesz do zera - tak, jak to zrobił Kacperdev.