Wartości i wektory własne macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Wartości i wektory własne macierzy.

Post autor: Bobi02 »

Witam. Zastanawiam się nad następującym problemem.

Mam macierz \(\displaystyle{ A \in M(2,\mathbb{Z}_7)}\).

\(\displaystyle{ A =}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 5&6\\1&3\end{bmatrix}}\).

Wielomian charakterystyczny wychodzi w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) - \(\displaystyle{ w_A = \lambda^2 -8\lambda +9}\). Moje pytanie jest takie, jak rozwiązać to (wyznaczyć wektory własne)w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_7}\), kiedy dzielić modulo 7? W odpowiedzi wychodzi wartość własna \(\displaystyle{ 4}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wartości i wektory własne macierzy.

Post autor: »

W \(\displaystyle{ \ZZ_7}\) mamy:
\(\displaystyle{ \lambda^2 -8\lambda +9=\lambda^2 -8\lambda +16=(\lambda - 4)^2}\)

Alternatywnie - można prościej zapisać \(\displaystyle{ \lambda^2-\lambda +2}\) i rozwiązać zwykłe równanie kwadratowe (pamiętając, że w \(\displaystyle{ \ZZ_7}\) dzielenie przez dwa to tyle co mnożenie przez cztery).

Q.
ODPOWIEDZ