Jak zmieni się wyznacznik n-tego stopnia, jeżeli jego pierwszą kolumnę przestawimy na miejsce ostatnie, a pozostałe przesuniemy w lewo zachowując porządek?
Wydaje mi się, że wyznacznik będzie zmieniał swój znak w zależności od liczby n określającej jego stopień.
Definicja mówi, że wyznacznik zmienia swój znak w przypadku przestawienia dwóch dowolnych wierszy lub kolumn.
Czy to oznacza, że liczba przestawień decyduje o znaku wyznacznika w taki sposób, iż:
- gdy liczba liczba przestawień jest nieparzysta, to znak nie zmienia się
- gdy liczba liczba przestawień jest parzysta, znak zmienia się
?
Proszę o sprawdzenie, czy mój tok myślenia jest właściwy
Zmiana znaku wyznacznika
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zmiana znaku wyznacznika
Dobrze. Tak więc wykonujemy \(\displaystyle{ n-1}\) przestawień. Więc nowy wyznacznik to \(\displaystyle{ (-1)^{n-1}\cdot\text{stary wyzancznik}}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zmiana znaku wyznacznika
A dlaczego \(\displaystyle{ n-1}\) przestawień skoro wyznacznik jest n-tego stopnia? Nie powinno być \(\displaystyle{ n}\) przestawień?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zmiana znaku wyznacznika
np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&5&6\\7&8&9\\1&2&3\end{array}\right]}\)
Wszystkie wiersze zmieniają swoje miejsce, więc jest n zmian.
Z kolumnami i z wierszami jest tak samo co do zmiany znaku tak?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&5&6\\7&8&9\\1&2&3\end{array}\right]}\)
Wszystkie wiersze zmieniają swoje miejsce, więc jest n zmian.
Z kolumnami i z wierszami jest tak samo co do zmiany znaku tak?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Zmiana znaku wyznacznika
By przesatwić pierwszą kolumnę na drugie miejsce potrzebujemy jednego przestawienia, by na trzecie - dwóch, by na \(\displaystyle{ n}\)-te - \(\displaystyle{ n-1}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zmiana znaku wyznacznika
Jej, takie proste rzeczy, a ja na nie sama nie wpadam..
Liczba przestawień \(\displaystyle{ \neq}\) liczba przestawianych kolumn
Liczba przestawień \(\displaystyle{ \neq}\) liczba przestawianych kolumn