Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Proszę o pomoc w sformułowaniu dowodu:
Udowodnić, że jeżeli macierz \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą nieosobliwą i \(\displaystyle{ A^{-1} = A^{T}}\) to \(\displaystyle{ det A=\pm 1}\).
Udowodnić, że jeżeli macierz \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą nieosobliwą i \(\displaystyle{ A^{-1} = A^{T}}\) to \(\displaystyle{ det A=\pm 1}\).
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Skojarz dwa fakty: \(\displaystyle{ \det A^{-1}=\dots}\) oraz \(\displaystyle{ \det A^T=\dots}\). Reszta wyjdzie sama.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Mam własność:
\(\displaystyle{ det A^{T}=det A}\)
Z założenia, że \(\displaystyle{ A^{-1}= A^{T}}\) wynika, że:
\(\displaystyle{ det A^{-1}= det A^{T}}\)
Teraz mam wzór:
\(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{det A} \cdot (A^{D})^{T}}\)
I rozwiązując to równanie wyszłoby, że \(\displaystyle{ det A=1}\), ale co zrobić z macierzą dopełnie n algebraicnzych?
\(\displaystyle{ det A^{T}=det A}\)
Z założenia, że \(\displaystyle{ A^{-1}= A^{T}}\) wynika, że:
\(\displaystyle{ det A^{-1}= det A^{T}}\)
Teraz mam wzór:
\(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{det A} \cdot (A^{D})^{T}}\)
I rozwiązując to równanie wyszłoby, że \(\displaystyle{ det A=1}\), ale co zrobić z macierzą dopełnie n algebraicnzych?
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Ten ostatni nie jest potrzebny. Ile dokładnie wynosi \(\displaystyle{ \det A^{-1}}\)? I Ile dokładnie wynosi \(\displaystyle{ \det A^T}\)? Oczywiście w zależności od \(\displaystyle{ \det A}\). Dalej zadanie jest proste jak
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
\(\displaystyle{ det A^{-1}=det A^{T}=det A}\)
Stąd przecież nie mogę wnioskować, że \(\displaystyle{ det A=\pm 1}\)
Stąd przecież nie mogę wnioskować, że \(\displaystyle{ det A=\pm 1}\)
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Bo złe przesłanki masz. Odpowiedz jeszcze raz na moje pytanie. Sam nie podam odpowiedzi, bo Twoją działką jest poszukać tego w notatkach z wykładu bądź w literaturze. To podstawowe własności wyznacznika.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Nie mogę odnaleźć właściwej własności wyznaczników, która byłaby tu pomocna.
Przez moment pomyślałam, że może iloczyn wyznaczników się przyda, ale chyba jednak nie.. Chociaż?-- 17 lut 2014, o 00:09 --\(\displaystyle{ det A \cdot det A^{-1} = det (A \cdot A^{-1})}\)
\(\displaystyle{ (det A)^{2}=det I}\)
\(\displaystyle{ (det A)^{2}=det I}\)
\(\displaystyle{ det A=-1 \vee det A=1}\)
Przez moment pomyślałam, że może iloczyn wyznaczników się przyda, ale chyba jednak nie.. Chociaż?-- 17 lut 2014, o 00:09 --\(\displaystyle{ det A \cdot det A^{-1} = det (A \cdot A^{-1})}\)
\(\displaystyle{ (det A)^{2}=det I}\)
\(\displaystyle{ (det A)^{2}=det I}\)
\(\displaystyle{ det A=-1 \vee det A=1}\)
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Ciepło, ale bardzo niedobrze. Rzecz pozytywna: \(\displaystyle{ \det A\cdot \det A^{-1}=1}\). Rzecz bardzo negatywna: na ogół oba powyższe wyznaczniki nie są równe. Szukaj dalej.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
\(\displaystyle{ det A=det A^{T}}\)
Z założeń wynika, że \(\displaystyle{ det A^{-1}=det A^{T}}\)
czyli \(\displaystyle{ det A = det A^{-1}}\). Nieprawda?
Z założeń wynika, że \(\displaystyle{ det A^{-1}=det A^{T}}\)
czyli \(\displaystyle{ det A = det A^{-1}}\). Nieprawda?
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Nieprawda!!!
Zobacz do podręcznika algebry liniowej. Pytanie aktualne: jak mają się wyznaczniki macierzy transponowanej i odwrotnej do wyznacznika macierzy wyjściowej. Na razie piszesz źle. Nie podam Ci, choć to najprościej. Jeśli znajdziesz sama, więcej się nauczysz.
Zobacz do podręcznika algebry liniowej. Pytanie aktualne: jak mają się wyznaczniki macierzy transponowanej i odwrotnej do wyznacznika macierzy wyjściowej. Na razie piszesz źle. Nie podam Ci, choć to najprościej. Jeśli znajdziesz sama, więcej się nauczysz.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
Znalazłam jeszcze taką wasność;
\(\displaystyle{ det (A^{-1})=\frac{1}{det A}}\)
I teraz korzystam z tego, że według założeń:
\(\displaystyle{ det A= det A^{-1}}\)
otrzymuję:
\(\displaystyle{ det A=\frac{1}{det A} \Leftrightarrow (det A)^{2}=1 \Leftrightarrow det A=\pm 1}\)
\(\displaystyle{ det (A^{-1})=\frac{1}{det A}}\)
I teraz korzystam z tego, że według założeń:
\(\displaystyle{ det A= det A^{-1}}\)
otrzymuję:
\(\displaystyle{ det A=\frac{1}{det A} \Leftrightarrow (det A)^{2}=1 \Leftrightarrow det A=\pm 1}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2014, o 12:46 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
Dowód macierz nieosobliwa, odwrotna, transponowana
O to chodziło.
Dowód: \(\displaystyle{ A\cdot A^{-1}=I}\), więc \(\displaystyle{ \det A\cdot \det A^{-1}=1}\), skąd \(\displaystyle{ \det A^{-1}=\frac{1}{\det A}}\).
Dowód: \(\displaystyle{ A\cdot A^{-1}=I}\), więc \(\displaystyle{ \det A\cdot \det A^{-1}=1}\), skąd \(\displaystyle{ \det A^{-1}=\frac{1}{\det A}}\).