Mam macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
0 & 0 & -3 \\
4 & 5 & 3 \\
-5 & 1 & 3
\end{bmatrix}}\) Na podstawie strony można obliczyć wyznacznik. Podczas rozkładu LU metodą Doolittle pojawia się błąd; można przestawić wiersze i wyznacznik będzie taki sam, ale L*U to nie będzie już oryginalna A.Jak w takim razie obliczyć jej macierz odwrotną?
Nie daje się odwrócić macierzy o niezerowym wyznaczniku
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Nie daje się odwrócić macierzy o niezerowym wyznaczniku
Można wyznaczyć ją standardowo, czyli dopisujesz po prawej stronie macierz jednostkową, wykonujesz operacje elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej aż po lewej stronie będziesz miał macierz jednostkową. Wówczas macierz po prawej stronie będzie macierzą odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ A}\) .
\(\displaystyle{ \left[ A | I\right] \rightarrow \left[ I | A^{-1}\right]}\) , gdzie "\(\displaystyle{ \rightarrow}\)" oznacza złożenie skończonej liczby operacji elementarnych na wierszach.
\(\displaystyle{ \left[ A | I\right] \rightarrow \left[ I | A^{-1}\right]}\) , gdzie "\(\displaystyle{ \rightarrow}\)" oznacza złożenie skończonej liczby operacji elementarnych na wierszach.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Nie daje się odwrócić macierzy o niezerowym wyznaczniku
Aby mieć macierz odwrotną do oryginalnej macierzy dokonaj permutacji kolumn macierzy
którą otrzymałeś z rozwiązania układów równań \(\displaystyle{ \left( LU\right)X=I}\)
którą otrzymałeś z rozwiązania układów równań \(\displaystyle{ \left( LU\right)X=I}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Nie daje się odwrócić macierzy o niezerowym wyznaczniku
Również można skorzystać z zależności \(\displaystyle{ AA^{-1}=A^{-1}A=I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz jednostkową.
Jednakże można szybko wyznaczyć macierz odwrotną korzystając ze standardowego wzoru z minorami.
Jednakże można szybko wyznaczyć macierz odwrotną korzystając ze standardowego wzoru z minorami.