Cramer wyznacz y

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jochen71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

Cramer wyznacz y

Post autor: jochen71 »

Wyznacz y za pomocą wzorów cramera.

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-z = 2\\2x+y+z = 7\\3x-2y = 0 \end{array}}\)


\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\2&1&1\\3&-2&0\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\7\\0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ W=4-(-3)-(-2)=9}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\2&7&1\\3&0&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ W_y= 6-(-21)=27}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{27}{9}= 3}\)

Mam pytanie czy dobrze rozwiązałem to zadanie ?
Dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2014, o 13:02 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Cramer wyznacz y

Post autor: cosinus90 »

Źle obliczony wyznacznik główny.
jochen71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

Cramer wyznacz y

Post autor: jochen71 »

Już poprawiłem dzięki
ODPOWIEDZ