Metoda eliminacji gaussa macierz 3x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jochen71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2014, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

Metoda eliminacji gaussa macierz 3x4

Post autor: jochen71 »

Mam pytanie jak się zabrać do obliczania macierzy 3x4 metoda gauss'a skoro nie mam ona normalnej przekątnej ?

Oto mój przykład;

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+z-t = 3\\ 5x+2z-t = 1 \\-x+3y-z+2t = -8 \end{cases}}\)

Czyli tworzymy taką macierz;


\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&2&-1&3\\5&0&2&-1&1\\-1&3&-2&2&-8\end{bmatrix}}\)

I jak to dalej ugryźć ?

Dziękuję z góry za pomoc :))
Ostatnio zmieniony 11 lut 2014, o 19:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Metoda eliminacji gaussa macierz 3x4

Post autor: bartek118 »

Najlepiej zacząć od zamiany miejscami wiersza pierwszego i ostatniego i przy pomocy \(\displaystyle{ -1}\) wyzerować to co pod spodem.
ODPOWIEDZ