Mam problem z rozwiązaniem tego układu stosujac eliminację gaussa, kompletnie nie ogarniam liczenia układow w których liczba niewiadomych nie jest równa liczbie rozwiązań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+ 2_{x2}- x_{3}+ x_{4}=1\\ 2_{x1}- x_{2}+ x_{3}- 2_{x4}=3\\ 2 _{x1}+ 2_{x2}-6 _{x4}=8\end{cases}}\)
układy równań liniowych - metoda eliminacji gaussa
- suzanna93
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 lut 2014, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
układy równań liniowych - metoda eliminacji gaussa
no ok , wyszła mi taka macierz iiiiiiii nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}1&2&-1&4&1\\0&-5&3&-10&1\\0&0&1&-10&7\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}1&2&-1&4&1\\0&-5&3&-10&1\\0&0&1&-10&7\end{array}\right|}\)
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
układy równań liniowych - metoda eliminacji gaussa
Według tego jest nieskończenie wiele rozwiązań z jedną zmienna wolną, jeśli nie zamieniałaś kolumn miejscami to tym parametrem jest \(\displaystyle{ x _{4}}\)