Witam. Czy ktoś byłby w stanie sprawdzić rozwiązanie zadania?
\(\displaystyle{ L: R^{3} \rightarrow R ^{3} \\
L\left( x,y,z\right): \left ( x+2z,y+3z,2x-y+z\right)}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ kerL=lin\left( -2,-3,1\right) \\
imL=lin\left( 1,0,2\right)\left( 0,1,-1\right)}\)
Byłbym wdzięczny za ew. korektę błędów.
Baza i obraz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Baza i obraz przekształcenia liniowego
Wygląda w porządku.
Obraz:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{c}
x+2z\\
y+3z\\
2x-y+z
\end{array} \right) = x\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + y\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) + z\left( \begin{array}{c}
2\\
3\\
1
\end{array} \right) \\= x\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + y\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) + z\left( 2\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right)
+ 3\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) \right) \\= (x+2z)\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + (y+3z)\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ lin\left( \left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right), \left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) \right)}\).
Jądro:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{c}
x+2z\\
y+3z\\
2x-y+z
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{c}
0\\
0\\
0
\end{array} \right) \Leftrightarrow \left( \begin{array}{c}
x\\
y\\
z
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{c}
-2z\\
-3z\\
z
\end{array} \right) = z\left( \begin{array}{c}
-2\\
-3\\
1
\end{array} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ lin\left( \left( \begin{array}{c}
-2\\
-3\\
1
\end{array} \right) \right)}\).
Obraz:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{c}
x+2z\\
y+3z\\
2x-y+z
\end{array} \right) = x\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + y\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) + z\left( \begin{array}{c}
2\\
3\\
1
\end{array} \right) \\= x\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + y\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) + z\left( 2\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right)
+ 3\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) \right) \\= (x+2z)\left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right) + (y+3z)\left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ lin\left( \left( \begin{array}{c}
1\\
0\\
2
\end{array} \right), \left( \begin{array}{c}
0\\
1\\
-1
\end{array} \right) \right)}\).
Jądro:
\(\displaystyle{ \left( \begin{array}{c}
x+2z\\
y+3z\\
2x-y+z
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{c}
0\\
0\\
0
\end{array} \right) \Leftrightarrow \left( \begin{array}{c}
x\\
y\\
z
\end{array} \right) = \left( \begin{array}{c}
-2z\\
-3z\\
z
\end{array} \right) = z\left( \begin{array}{c}
-2\\
-3\\
1
\end{array} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ lin\left( \left( \begin{array}{c}
-2\\
-3\\
1
\end{array} \right) \right)}\).
- Zini
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Baza i obraz przekształcenia liniowego
A co jeśli \(\displaystyle{ \ker=\{0\}}\)??
Jak wyznaczyć bazę i wymiar podprzestrzeni ker w takim przypadku??
Na przykład dla odwzorowania \(\displaystyle{ F(x,y,z)=(x+2y-z, 2x-2y-z, 3x+4y-2z)}\).
Jak wyznaczyć bazę i wymiar podprzestrzeni ker w takim przypadku??
Na przykład dla odwzorowania \(\displaystyle{ F(x,y,z)=(x+2y-z, 2x-2y-z, 3x+4y-2z)}\).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2014, o 18:02 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Baza i obraz przekształcenia liniowego
Analogicznie jak wyżej. Jądro będzie składało się jedynie z wektora zerowego i będzie miało wymiar \(\displaystyle{ 0}\).