Układ równań z trzema niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: piotrekq94 »

Omów ilość rozwiązań i rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{rcl}
2x-y+8z=6\\
x+3y+4z=2\\
\end{array} \right.}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: rtuszyns »

Twierdzenie Kroneckera - Capelliego znasz?
piotrekq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: piotrekq94 »

Nie znam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{rcl}
2x-y=6-8z\\
x+3y=2-4z\\
\end{array} \right.}\)


\(\displaystyle{ W=6-\left( -1\right)=7\\
W_{x}=3\left( 6-8z\right)-\left( -1\right)\left( 2-4z\right)=18-24z+2-4z=20-28z\\
W_{y}=2\left(2-4z\right)-\left(6-8z \right) =4-8z-6+8z=-2\\
z=z\\}\)


Rozwiązań jest nieskończenie wiele zależnych od jednego parametru
ODPOWIEDZ