Macierz ortogonalna.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

Jak wykazać, że iloczyn dwóch macierzy ortogonalnych jest macierz ortogonalną? Można to zrobić na konkretnym przykładzie, ale mi chodzi o taki formalny zapis.
szw1710

Macierz ortogonalna.

Post autor: szw1710 »

Z własności transponowania i odwracania. Jak liczymy \(\displaystyle{ (AB)^T}\)?
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

\(\displaystyle{ (AB)^{T}=B^{T}A^{T}}\) I jak dalej?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ B^T=?}\)
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

\(\displaystyle{ B^{-1}A^{T}?}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

Zgadujesz?

Skąd wynika to, co napisałeś i co zrobisz z \(\displaystyle{ A^T}\)?
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

Nie wiem. Nie rozumiem tego :/
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

No a co to znaczy, że macierz jest ortogonalna?
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

To macierz której wyznacznik jest 1 lub -1. Czyli trzeba pokazać, że \(\displaystyle{ (AB)^{T}=B^{T}A^{T}}\) da macierz jednostkową?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

Krzychuwasik pisze:To macierz której wyznacznik jest 1 lub -1.
To jest własność macierzy ortogonalne, nie jej definicja. Chyba że taką miałeś definicję, ale szczerze wątpię.
Krzychuwasik pisze: Czyli trzeba pokazać, że \(\displaystyle{ (AB)^{T}=B^{T}A^{T}}\) da macierz jednostkową?
Nie. Trzeba pokazać, że \(\displaystyle{ AB}\) spełnia definicję macierzy ortogonalnej.

Napisz definicję macierzy ortogonalnej.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

\(\displaystyle{ A^{T}A=AA^{T}=I}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

Super.

Teraz masz pokazać, że \(\displaystyle{ AB}\) jest macierzą ortogonalną wiedząc, że \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) są.

Zacznij więc liczyć. Tutaj napisałeś coś, co się przyda.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: Krzychuwasik »

\(\displaystyle{ (AB) \cdot (AB)^{T}=A \cdot B \cdot B^{T} \cdot A^{T}=A\cdot A^{T}=I}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2014, o 23:36 przez Krzychuwasik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierz ortogonalna.

Post autor: yorgin »

Świetnie. Ostatnia równość napisana "na pałę", czy jeszcze coś dodasz na uzasadnienie?
szw1710

Macierz ortogonalna.

Post autor: szw1710 »

Kiedyś "pała" to była ocena niedostateczna czyli dwója..
ODPOWIEDZ