Otoczka liniowa - działania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sierpienny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 5 kwie 2012, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 3 razy

Otoczka liniowa - działania

Post autor: sierpienny »

Witam, byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał, czy zachodzą następujące równości dotyczące otoczki liniowej:

\(\displaystyle{ lin(U _{1})+lin(U_{2})=lin(U_{1}+U_{2})}\)
\(\displaystyle{ lin(U _{1}) \cap lin(U_{2})=lin(U_{1} \cap U_{2})}\)
\(\displaystyle{ lin(U _{1}) \cup lin(U_{2})=lin(U_{1} \cup U_{2})}\)

W ogóle nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie własności tego typu działań na otoczkach liniowych, czy po prostu źle szukam ? Jeśli ktoś pomoże, to z góry bardzo dziękuję.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Otoczka liniowa - działania

Post autor: bartek118 »

Nazywaj je przestrzeniami liniowymi lub podprzestrzeniami liniowymi, to więcej znajdziesz.

Żadne z tych praw nie jest prawdziwe.
ODPOWIEDZ