Sprawdzanie ortonormalizacji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jaranna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 28 lis 2011, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 65 razy

Sprawdzanie ortonormalizacji

Post autor: jaranna »

Jak sprawdzić czy dany zbiór wektorów jest bazą ortonormalną?
\(\displaystyle{ \vec{x} = [\frac{\sqrt{3}}{3},\frac{\sqrt{3}}{3},\frac{\sqrt{3}}{3}], \vec{y}=[\frac{-\sqrt{2}}{2}, \frac{\sqrt{2}}{2}, 0] \vec{z}=[\frac{1}{2}, \frac{1}{2}, -1]}\)
Proszę o pomoc
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdzanie ortonormalizacji

Post autor: a4karo »

Trzeba sprawdzić czy są wzajemnie prostopadłe i czy mają długość 1
jaranna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 28 lis 2011, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 65 razy

Sprawdzanie ortonormalizacji

Post autor: jaranna »

A czemu muszą mieć długość 1?
alef_zero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzanie ortonormalizacji

Post autor: alef_zero »

Bo tak. Z definicji.
ODPOWIEDZ