Programowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jackie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 4 gru 2011, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 40 razy

Programowanie liniowe

Post autor: jackie »

W zadaniu mam znaleźć rozwiązania optymalne.
Zmaksymalizować :\(\displaystyle{ -2x _{1}-x _{2} -4x _{3} +6x _{4}}\)
przy ograniczeniach:
\(\displaystyle{ 3x _{1}-x _{2} +6x _{4} \le 16 \\
x _{1}-2x _{2} -x _{3} -2x _{4} \ge -4 \\
x _{2} -3x _{3} -x _{4} \ge 0}\)

Jak się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Programowanie liniowe

Post autor: kropka+ »

Metoda simpleks.
jackie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 4 gru 2011, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 40 razy

Programowanie liniowe

Post autor: jackie »

Do tego doszłam, dodałam te "sztuczne zmienne" funkcje muszę zamienić na minimalizacje, tak? Czyli pomnożyć przez \(\displaystyle{ -1}\).. Nie wiem jednak na czym dokładnie ta metoda polega, wyjaśni ktoś, albo podrzuci link w którym będzie to wytłumaczone?
ODPOWIEDZ