obliczanie wyznacznika macierzy 3 stopnia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xsd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2014, o 07:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

obliczanie wyznacznika macierzy 3 stopnia

Post autor: xsd »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&-1&-1\\3&4&-2\\3&-2&4\end{array}\right] \\ \\ \\ det A = \left|\begin{array}{ccc}2&-1&-1\\3&4&-2\\3&-2&4\end{array}\right| = \left|\begin{array}{ccc}0&-1&-1\\11&4&-2\\-1&-2&4\end{array}\right| = \left|\begin{array}{ccc}0&-1&0\\11&4&-6\\-1&-2&6\end{array}\right| = \left|\begin{array}{cc}11&-6\\-1&6\end{array}\right| = 60}\)
Naprawdę wychodzi wartość wyznacznika równa 60? Czy też popełniłem jakiś błąd w obliczeniach?
alef_zero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

obliczanie wyznacznika macierzy 3 stopnia

Post autor: alef_zero »

Z ręką na sercu, że wychodzi \(\displaystyle{ 60.}\)
ODPOWIEDZ