Baza podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
szwarcus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Baza podprzestrzeni

Post autor: szwarcus »

3.
Podać definicję przestrzeni liniowej nad ciałem liczbowym. Znaleźć bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\)
zdefiniowanej przez \(\displaystyle{ V := \{ (s-t, u, s-t+u); s, t, u \in \RR\}}\). Zapisać tą podprzestrzeń w postaci
\(\displaystyle{ V = \{(x, y, z) : ax + by + cz + d = 0\}}\) z odpowiednio dobranymi \(\displaystyle{ a, b, c}\) i \(\displaystyle{ d}\).
Ostatnio zmieniony 1 lut 2014, o 21:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \{ \} - nawiasy klamrowe. \RR - ciało liczb rzeczywistych. Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
alef_zero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Baza podprzestrzeni

Post autor: alef_zero »

Definicja przestrzeni liniowej jest bardzo ładnie opisana na wikipedii - tak, że prościej się już chyba nie da.

Dowolny wektor możemy wyrazić w ten sposób:
\(\displaystyle{ \vec{} v = s(1,0,1) + t(-1,0,-1) + u(0,1,1)}\)
Co oznacza, że jest on kombinacją liniową wektorów bazowych.

Reszta dla Ciebie. Włóż chociaż minimum wysiłku w zrozumienie problemu.
szwarcus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Baza podprzestrzeni

Post autor: szwarcus »

alef_zero pisze:Definicja przestrzeni liniowej jest bardzo ładnie opisana na wikipedii - tak, że prościej się już chyba nie da.

Dowolny wektor możemy wyrazić w ten sposób:
\(\displaystyle{ \vec{} v = s(1,0,1) + t(-1,0,-1) + u(0,1,1)}\)
Co oznacza, że jest on kombinacją liniową wektorów bazowych.

Reszta dla Ciebie. Włóż chociaż minimum wysiłku w zrozumienie problemu.
Dalej nic mi to nie mówi, liczę na bardziej szczegółowe wytłumaczenie, gdyż nie wiem co mi daje przedstawienie \(\displaystyle{ \vec{} v = s(1,0,1) + t(-1,0,-1) + u(0,1,1)}\)
alef_zero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Baza podprzestrzeni

Post autor: alef_zero »

"Co oznacza, że jest on kombinacją liniową wektorów bazowych."
szwarcus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Baza podprzestrzeni

Post autor: szwarcus »

alef_zero pisze:"Co oznacza, że jest on kombinacją liniową wektorów bazowych."
umiem czytać ze zrozumieniem, tylko chodzi mi jak to zapisać za pomocą tego x,y,z.
ODPOWIEDZ