Witam serdecznie
Przygotowuję się do egzaminu z algebry i mam całe mnóstwo przykładowych zadanek, które mogą pojawić się na egzaminie. Problem polega na tym, że nie mam do nich żadnych odpowiedzi. W związku z tym prosiłabym o sprawdzenie moich rozwiązań:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3\\1&2\end{bmatrix} \cdot X \cdot \begin{bmatrix} 4&1\\2&1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&2\\4&2\end{bmatrix}}\)
Zapisałam, że:
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} 1&3\\1&2\end{bmatrix} ^{-1} \cdot \begin{bmatrix} 2&2\\4&2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 4&1\\2&1\end{bmatrix} ^{-1 }}\)
Obliczyłam macierze odwrotne i wyszło mi że \(\displaystyle{ X = 0,5 \cdot \begin{bmatrix} -4&0\\2&-2\end{bmatrix}}\)
Jeśli ktoś mógłby sprawdzić czy taki wyjdzie wynik, to byłabym wdzięczna
Równania macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lut 2014, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Równania macierzowe
Ostatnio zmieniony 1 lut 2014, o 17:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Indeks górny ^{} . Stosuj pojedyncze tagi do ciągu symboli matematycznych.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Indeks górny ^{} . Stosuj pojedyncze tagi do ciągu symboli matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lut 2014, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Równania macierzowe
Tak, masz rację - zgubiłam tego minusa
Dzięki
A co z takim przykładem:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2&-1\\1&1&-2\\-1&2&1\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix} -3&0&4\\-6&1&2\\3&-1&4\end{bmatrix}}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ -\begin{bmatrix} 0&-1&0\\0&0&-2\\-3&0&0\end{bmatrix}}\)
I od razu takie pytanko: czy tego minusa mogę "włączyć" do tej macierzy i otrzymać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&0&2\\3&0&0\end{bmatrix}}\)
Dzięki
A co z takim przykładem:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2&-1\\1&1&-2\\-1&2&1\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix} -3&0&4\\-6&1&2\\3&-1&4\end{bmatrix}}\)
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ -\begin{bmatrix} 0&-1&0\\0&0&-2\\-3&0&0\end{bmatrix}}\)
I od razu takie pytanko: czy tego minusa mogę "włączyć" do tej macierzy i otrzymać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&0&2\\3&0&0\end{bmatrix}}\)