Sprawdź liniową niezależność wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 sty 2014, o 15:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Sprawdź liniową niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \left[2,5,1 \right], \left[ -1,3,2\right] , \left[ 10,3,-5\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Sprawdź liniową niezależność wektorów
No sprawdź i co? Wektory \(\displaystyle{ v _{1}, v _{2}, v_{3}}\) są liniowo zależne jeżeli istnieją takie skalary \(\displaystyle{ a, b, c}\) nie wszystkie równe \(\displaystyle{ 0}\), dla których:
\(\displaystyle{ av_{1} \vec{} + bv_{2} \vec{} + cv_{3} \vec{} = 0}\).
Gdzie \(\displaystyle{ 0}\) w powyższym równaniu oznacza wektor zerowy.
\(\displaystyle{ av_{1} \vec{} + bv_{2} \vec{} + cv_{3} \vec{} = 0}\).
Gdzie \(\displaystyle{ 0}\) w powyższym równaniu oznacza wektor zerowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 lut 2014, o 04:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Sprawdź liniową niezależność wektorów
A skąd ja mam wiedzieć, z czym Ty masz problem jak wkleiłaś same współrzędne i ani "cześć", ani "proszę", ani "zróbcie mi to szybko"?
\(\displaystyle{ a \left[2,5,1 \right] + b\left[ -1,3,2\right] + c\left[ 10,3,-5\right] = 0\\\\
\begin{cases}2a -b + 10c = 0\\
5a + 3b +3c = 0\\
a + 2b - 5c = 0\\\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a \left[2,5,1 \right] + b\left[ -1,3,2\right] + c\left[ 10,3,-5\right] = 0\\\\
\begin{cases}2a -b + 10c = 0\\
5a + 3b +3c = 0\\
a + 2b - 5c = 0\\\end{cases}}\)