Rozwiąż równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kasia 1289
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 lut 2014, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: Kasia 1289 »

Nie wiem jak rozwiązac takie równanie macierzowe;/

\(\displaystyle{ X \cdot \begin{bmatrix} 1&0&-1\\-1&2&0\\1&1&-2\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\-1&1&1\\\end{bmatrix}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: yorgin »

Macierz \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&0&-1\\-1&2&0\\1&1&-2\end{bmatrix}}\) ma niezerowy wyznacznik, wystarczy więc pomnożyć powyższe równanie z prawej strony przez macierz odwrotną do \(\displaystyle{ A}\).
ODPOWIEDZ