Witam,
Widać, jakie wykonuję przekształcenie - ostatnią (lewą kolumnę) dodaję do każdej innej kolumny po razie otrzymując to co widać (to po strzałce).
Będziemy zmierzać do obliczenia wyznacznika w zależności od n.
Potrzebuję na razie informacji czy ten krok jest poprawny.
Obliczanie wyznacznika
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
Obliczanie wyznacznika
Czwarty wiersz, czwarta kolumna - tam jeszcze powinno być \(\displaystyle{ 0}\). W kolejnej kolumnie będzie \(\displaystyle{ 8}\) ale ogólnie schemat dobry, zdaje się że do końca już niedaleko
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczanie wyznacznika
Tak, oczywiście masz rację:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
0 & 2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\
0 & 0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\
0 & 0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\
0 & 0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\
... &... & ... & ... & ... &... &... \\
0 & 0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1\\
-2n & -2n & -2n & -2n &-2n &-2n & -n
\end{bmatrix}}\)
Teraz będę chciał rozwinąć z Laplace'a po 1szej kolumnie. Wszystko się zzeruje - prawie wszystko.
Wtedy dostaniemy,
\(\displaystyle{ det_n = (-1)^{n+1}(2n)^{n+1} \cdot \det\begin{bmatrix}
2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\
0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\
0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\
0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\
... & ... & ... & ... &... &... \\
0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1
\end{bmatrix} = det_n = (-1)^{n+1}(2n)^{n+1} \cdot (2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 8 \cdot \dots \cdot (n-1)}\)
Ok ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
0 & 2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\
0 & 0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\
0 & 0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\
0 & 0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\
... &... & ... & ... & ... &... &... \\
0 & 0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1\\
-2n & -2n & -2n & -2n &-2n &-2n & -n
\end{bmatrix}}\)
Teraz będę chciał rozwinąć z Laplace'a po 1szej kolumnie. Wszystko się zzeruje - prawie wszystko.
Wtedy dostaniemy,
\(\displaystyle{ det_n = (-1)^{n+1}(2n)^{n+1} \cdot \det\begin{bmatrix}
2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\
0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\
0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\
0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\
... & ... & ... & ... &... &... \\
0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1
\end{bmatrix} = det_n = (-1)^{n+1}(2n)^{n+1} \cdot (2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 8 \cdot \dots \cdot (n-1)}\)
Ok ?
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy
Obliczanie wyznacznika
coś mi tu nie pasuje, ale może źle myślę... względem której kolumny rozwijasz? pierwszej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczanie wyznacznika
Tak, względem 1szej kolumny. Trochę źle wzór zastosowałem, ale teraz poprawiam - nie dużo się zmienia.
\(\displaystyle{ det_n = (-1)^{n+1}(-2n) \cdot \det\begin{bmatrix} 2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\ 0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\ 0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\ 0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\ ... & ... & ... & ... &... &... \\ 0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1 \end{bmatrix} = det_n = (-1)^{n+1}(-2n) \cdot (2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 8 \cdot \dots \cdot (n-1)}\)
\(\displaystyle{ det_n = (-1)^{n+1}(-2n) \cdot \det\begin{bmatrix} 2 & 2 & 2 & ... & 2 & 1 \\ 0 & 4 & 4 & ... &4 &2 \\ 0 &0 & 6 & ... & 6 & 3\\ 0 & 0 & 0 &... & 8 & 4\\ ... & ... & ... & ... &... &... \\ 0 &0 & 0 & ... & 0 & n-1 \end{bmatrix} = det_n = (-1)^{n+1}(-2n) \cdot (2 \cdot 4 \cdot 6 \cdot 8 \cdot \dots \cdot (n-1)}\)
- niebieska_biedronka
- Użytkownik
- Posty: 397
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 19 razy