Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu tego układu metodą cramera lub metodą macierzową.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=8 \\
2x+2y=-2 \\
5x-y=7 \end{cases}}\)
po zmianie tego układu na forme macierzową i wyznaczeniu wyznacznika wychodzi mi \(\displaystyle{ 0}\) czyli układ jest sprzeczny lub ma nieskończenie wiele rozwiązań, ok fajnie tylko jak to sprawdzić? z układem z \(\displaystyle{ 3}\) niewiadomymi nie mam problemu ale tego nie mam pojęcia jak ugryźć ;/
układ równań. 3x3 z 2 niewiadomymi
układ równań. 3x3 z 2 niewiadomymi
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, o 21:01 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
układ równań. 3x3 z 2 niewiadomymi
A jak Ty liczysz wyznacznik z macierzy prostokątnej \(\displaystyle{ 3 \times 2}\)???
Proponuje metodę podstawiania, ewentualnie metodę eliminacji Gaussa.
Proponuje metodę podstawiania, ewentualnie metodę eliminacji Gaussa.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ równań. 3x3 z 2 niewiadomymi
Można wyznacznikami trzeba tylko sprowadzić układ do postaci Cramera
Liczysz rzędy i sprawdzasz czy są równe (rząd macierzy uzupełnionej powinien wynosić 2)
Na pierwszy rzut oka są równe (druga i trzecia kolumna są proporcjonalne)
Bierzesz wybrane dwa równania i
rozwiązujesz układ \(\displaystyle{ 2\times 2}\)
wyznacznikami
Liczysz rzędy i sprawdzasz czy są równe (rząd macierzy uzupełnionej powinien wynosić 2)
Na pierwszy rzut oka są równe (druga i trzecia kolumna są proporcjonalne)
Bierzesz wybrane dwa równania i
rozwiązujesz układ \(\displaystyle{ 2\times 2}\)
wyznacznikami