ortogonalizacja i ortonormalizacja bazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Domin0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 paź 2013, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WW
Podziękował: 3 razy

ortogonalizacja i ortonormalizacja bazy

Post autor: Domin0 »

Przeprowadź ortogonalizację i ortonormalizację podanej bazy:
B: \(\displaystyle{ ((1,-1,\frac{4}{3}) (1,1,1) (0,0,\frac{4}{3}))}\)

Jeśli chodzi o ortogonalizację to można robić metodą Grama-Schmitda, ale oprócz tego była 2ga metoda bodajże polegająca na pomnożeniu macierzy utworzonej z tych 3 wektorów przez transponowaną i dopisanie znów tej macierzy: \(\displaystyle{ [A*A^{T} |A]}\) gdzie Macierz A =\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&\frac{4}{3} \\1&1&1\\0&0&\frac{4}{3}\end{bmatrix}}\)
I jeśli mam dobre notatki sprowadzało się to po lewej do macierzy trójkątnej górnej. Wówczas to po prawej dawało nam zortogonalizowaną macierz. Pierwsze moje pytanie czy ten sposób jest prawidłowy?
ODPOWIEDZ