Podprzestrzeń oraz wymiar V

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: Pekinnn12 »

Niech \(\displaystyle{ V_a}\) będzie podprzestrzenią złożoną ze wszystkich rozwiązań układu:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+z=0 \\ x+ay+z=0 \\ ax+y+z=0 \end{cases}}\)

Znajdz wymiar \(\displaystyle{ V_a}\) w zależności od \(\displaystyle{ a}\)

Takie zadanko z algebry.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2014, o 18:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: miodzio1988 »

jakiej postaci wektory będziemy mieli tutaj?
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ \left[1,2,1 \right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ 1,a,1\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ a,1,1\right]}\)
o to chodzi?
miodzio1988

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: miodzio1988 »

Trochę nie...

Ale z tym co mozemy zrobic?>
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: Pekinnn12 »

nie wiem co z tym mozemy zrobić tak samo nie wiem jakiej postaci wektory będziemy mieli tutaj.
miodzio1988

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: miodzio1988 »

mozesz np ten uklad rozwiązac i od razu zobaczysz jak szukane wektory wyglądają
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Podprzestrzeń oraz wymiar V

Post autor: Pekinnn12 »

ogolnie to nie za bardzo kumam dlaczego tak mam zrobić , o chodzi w tym zadaniu i jak to rozwiazac przykro mi to stwierdzic ale algebra nie jest moja mocna strona...
ODPOWIEDZ