Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rasoir16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasina Wielka
Podziękował: 12 razy

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: rasoir16 »

W zależności od wartości parametrów rozwiązać uklady równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y-z=0 \\ x+ay+z=1 \\ax-y+az=0 \end{cases}\\}\)

Prosiłabym o rozwiazanie, w którym nie trzeba korzystać z Gaussa.
miodzio1988

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: miodzio1988 »

Kroneckera twierdzenie zastosuj
rasoir16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasina Wielka
Podziękował: 12 razy

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: rasoir16 »

Tworzę macierz A i obliczam jej wyznacznik. W tym momencie nie wiem, co mam dalej zrobić.

\(\displaystyle{ a ^{3} + a ^{2}+a+1}\)
miodzio1988

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: miodzio1988 »

zobacz kiedy się to zeruje
rasoir16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasina Wielka
Podziękował: 12 razy

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: rasoir16 »

Nie rozumiem-- 28 sty 2014, o 18:46 --Mam przyrównać do zera?
miodzio1988

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: miodzio1988 »

zgadza się
rasoir16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasina Wielka
Podziękował: 12 razy

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: rasoir16 »

\(\displaystyle{ a=-1}\) Mam to teraz podstawić tworząc macierz uzupełnioną?
miodzio1988

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Wiedząc to juz mozesz rozwiązanie podac
rasoir16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasina Wielka
Podziękował: 12 razy

Układ równań w zależności od wartości parametrów - macierze

Post autor: rasoir16 »

Prosiłabym o podpowiedzenie, jaka ona będzie
ODPOWIEDZ